Un nou protocol la Ambulanta pentru bolnavii de epilepsie, cerut de parinti

Bolnavii cu epilepsie vor beneficia de un nou protocol la preluarea lor de echipajele de la Ambulanta. Protocolul specializat pentru bolnavii de epilepsie a fost cerut chiar de parintii sau pacientii care au sunat la serviciul de urgenta 112, a spus ministrul Sanatatii, Sorina Pintea la o conferinta consacrata Zilei Mondiale a Epilepsiei.

Vezi si Epilepsia la copii

Pacientii cu epilepsie vor fi preluati de echipaje care cunosc aceasta patologie, a anuntat ministrul Sanatatii Sorina Pintea.

,,Am discutat despre posibilitatea introducerii unui protocol in urgenta, la solicitarea parintilor sau pacientilor la Serviciul 112, astfel incat sa fie trimise echipaje dedicate, adica echipaje care cunosc aceasta patologie si stiu sa acorde primul ajutor”, a anuntat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Structura acestui protocol va fi discutata in Comisia pentru medicina de urgenta si Comisia de neurologie si va deveni obligatoriu la nivelul tuturor statiilor de ambulanta si SMURD.

,,Nu vor fi medici dedicati, specializati in epilepsie, ci acel protocol va trebui sa fie insusit la nivelul fiecarei statii de salvare si SMURD”, a precizat Pintea.

De asemenea, ministrul a anuntat ca, prin bugetul din acest an, va putea fi implementat programul prin care vor fi implantate dispozitive pentru bolnavii de epilepsie, program care nu a putut fi realizat anul trecut din lipsa de fonduri.

,,Vorbeam despre acel program pe care l-am infiintat anul trecut in septembrie, legat de implantarea unor dispozitive pentru pacientii cu epilepsie dar care fizic nu a putut fi realizat, pentru ca avem nevoie de dotarile necesare Centrului de epilepsie din cadrul Spitalului Universitar. Anul acesta avem buget pentru dotari si pentru a organiza centrul acesta astfel incat sa poata sa rezolve din punct de vedere chirurgical problemele pacientilor bolnavi cu epilepsie”, a mai spus ministrul Sanatatii.

,,Sunt mai multe nevoi pe care Ministerul Sanatatii le va rezolva in urmatoarea perioada – prima este legata de introducerea medicamentelor noi, inovative, va exista posibilitatea sa introducem mai multe molecule, nu doar pentru pacientii bolnavi cu epilepsie, ci pentru mai multe patologii”, a completat ministrul.

Executivul a precizat ca incepand cu 2019 au fost alocate fondurile necesare pentru programul dedicat tratamentului epilepsiei.

„Incepand cu acest an, prin buget au fost alocate fondurile necesare pentru dezvoltarea programul dedicat diagnosticului si tratamentului epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos. Astfel, pacientii romani cu aceasta suferinta pot beneficia de cele mai noi metode de terapie dezvoltate pe plan mondial”, se arata intr-un comunicat de presa remis cu ocazia Zilei Mondiale a Epilepsiei.

Citeste si Adele Chirica: “Am pus Dravet pe harta Romaniei”-I

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here