Este al treilea an de când se derulează proiectul „Sprijin educațional, pe baza de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”. Pe scurt, elevii care îndeplinesc anumite criterii vor primi un card electronic cu suma de 500 de lei, pentru a-și achiziționa rechizite și materiale educative.
Problema a apărut în momentul în care s-a anunțat inițial că listele cu elevii care vor primi aceste tichete vor fi trimise de inspectoratele școlar la minister abia după 23 septembrie, în condițiile în care școala începe pe 5 septembrie. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației anunțat că vrea să primească aceste liste până pe 9 septembrie, astfel încât banii pentru acești copii să ajungă mai devreme.
“Definiția celor elevi care pot beneficia de aceste tichete educaționale este legată de salariul părinților pe luna iulie. Salariul s-a plătit în data de 15 august, în momentul de față în toate inspectoratele școlare județene s-a cerut urgentarealegăturii cu părinții pentru ca aceștia să poată deveni adeverințele pentru veniturile încasate pe 15 august, iar astăzi este 26 august. Ținând seama că sunt părinți și copii în vacanță, acest proces nu este foarte simplu, dar termenul limită pe care l-am dat este ziua de 9 septembriepentru finalizarea listei beneficiarilor acestor ajutoare sociale acestor vouchere pe care Ministerul Educației le va distribui împreună cu MIPE (n. red. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene). Pe 9 septembrie dorim să avem definitivată lista beneficiarilor” a spus Sorin Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.
Încă nu a fost anunțat numărul elevilor care vor primi astfel de tichete, dar se estimează că ar fi în jur de 300.000, care vor putea fi utilizate numai în anumite magazine din localitatea de domiciliu. Titularul tichetului social va fi reprezentantul familiei, respectiv reprezentantul legal al copilului.
Reamintim că, proiectul „Sprijin educațional, pe baza de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”, finanțat în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020 are ca scop prevenirea abandonului școlar și îmbunătățirea condițiilor de frecventare a școlii sau grădiniței de către copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar și gimnazial.