Știai că, în lume, la fiecare 4.4 secunde un copil moare? Știai că, anul trecut au murit cinci milioane de copii sub vârsta de cinci ani? Știai că, doar anul trecut s-au înregistrat 1.9 de copii născuți morți? Și tot datele de anul trecut arată că au murit 2.1 milioane de copii și tineri (5-14 de ani)? Dar știai că șansa de supraviețuire a unui copil depinde foarte mult de locul în care se naște, potrivit unui studiu efectuat de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Citește aici mai multe.
Majoritatea deceselor ar putea fi evitate
„Accesul la îngrijire medicală bună rămâne o chestiune de viață sau de moarte pentru copiii din întreaga lume”, potrivit ONU.
Dacă mamele ar fi fost mai bine îngrijite în timpul sarcinii și nașterii, iar tinerii ar fi avut acces la o îngrijire medicală bună, majoritatea deceselor ar fi putut fi evitate, potrivit Unicef.
Partea bună este că au fost înregristrate progrese între 2000 și 2021: rata mortalității la copiii sub cinci ani a scăzut cu 50 la sută, cea a vârstnicilor până la 24 de ani cu 36 la sută și numărul născuților morti cu 35 la sută.
„Este profund nedrept ca șansele de supraviețuire ale unui copil să fie determinate doar de locul în care se naște și că există astfel de inegalități în accesul la serviciile de sănătate care salvează vieți”, a spus Anshu Banerjee, directorul Diviziei de Sănătate Maternală, a nou-născuților, copiilot și adolescenților din cadrul Organizației Sănătății (OMS).
Reamintim că, mortalitatea infantilă plasează România pe primele locuri în tările din Uniunea Europeană, iar in ceea ce priveste mortalitatea neonatală, alături de Bulgaria, avem cea mai mare rata a deceselor.