11 angajati ai unui centru din Ploiesti pentru copii cu handicap, retinuti

11 angajati ai unui centru din Ploiesti pentru copii cu handicap au fost retinuti. Acestia lucrau cu copii cu dizabilitati severe si erau angajati ai Complexului de Servicii Comunitare ”Sfantul Andrei” din Ploiesti, respectiv instructori de educatie, ingrijitor de copii, asistent medical si infirmiere.

Citeste si: Copiilor le e frica de scoala

Cei 11 angajati ai centrului au fost retinuti pentru purtare abuziva si rele tratamente aplicate minorului; ei vor fi prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva.

Pentru a asigura functionarea centrului, conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Prahova a fost nevoita sa reorganizeze programul salariatilor si sa detaseze personal de la alte institutii. Viorel Calin, directorul DGASPC Prahova a declarat ca este socat de cele intamplate si ca nu se astepta ca situatia sa fie reala. Potrivit acestuia, toti angajatii retinuti – instructori de educatie, ingrijitor de copii, asistent medical, infirmiere – lucrau cu copii cu dizabilitati severe. ”Au fost suspiciuni si Politia, cu metodele specifice, a facut aceste verificari, si normal ca trebuia sa-i verifice pe cei care lucreaza direct cu copiii fiindca, teoretic, ei ar fi putut savarsi aceste abuzuri fizice. Nu stiu sa va spun foarte multe, dar vorbim la modul general de abuz fizic, verbal si de alta natura. Batai, tipete, probabil ca da si in adresa se mai spune de impiedicarea unei dezvoltari normale ale copiilor, adica probabil ca metodele de lucru cu copiii nu erau cele care trebuia sa fie”, a declarat Calin.

Directorul DGASPC Prahova a subliniat ca, mai multi copii sunt imobilizati la pat si au afectiuni fizice foarte grave, marea majoritatea fiind incadrata in gradul grav de handicap. Copiii provin din familii care ori sunt dezorganizate ori nu nu pot asigura ingrijirea la domiciliu. Totodata, Viorel Calin a spus ca a cerut demisia directorului centrului. Angajatii centrului s-au abtinut sa dea declaratii.

Unii parintii care-si aduc aici micutii cu dizabilitati spun ca nu stiu ce se intampla in spatele lor. “E posibil sa se intample asa ceva. Eu am stat aici cu cea mica. Unele se purtau frumos, altele vorbeau foarte urat. Eu cat am stat aici, cu fata s-au purtat bine. Foarte urat din partea lor, tot ce e posibil. Unii se poarta de fatada si in spatele nostru nu se stie ce se intampla”, a declarat mama unui copil din Ploiesti.

Cele 11 persoane – 7 femei si 4 barbati – au fost retinute de politistii prahoveni. Din cercetari a reiesit ca persoanele in cauza, aflate in exercitarea atributiilor de serviciu, ar fi pus in primejdie dezvoltarea fizica, intelectuala sau morala a mai multor minori, prin masuri sau tratamente de orice fel.

In centrul ”Sfantul Andrei” din Ploiesti problemele erau vechi, nerezolvate

Inca din aceasta vara, conducerea DGASPC Prahova a facut o ancheta dupa ce a fost sesizata privind eventuale batai ale angajatilor din centru de plasament din Ploiesti aplicate copiilor internati. Sesizarea a fost facuta de un barbat care era in proces de divort cu sotia, femeia fiind angajata a centrului de plasament din Ploiesti. In telefonul ei, sotul a gasit o conversatie purtata cu o alta angajata in care femeia era invatata sa bata copiii, ca sa se faca ascultata. “Trebuie sa mai lucrez la imblanzitul bestiilor”, ar fi spus sotia barbatului, angajata a centrului. „Da-le sa zaca. Sa te stie de frica. Acum, la inceput. S… ii bate rau. Ai vazut cum asculta de ea? Da-le la baie, pe furis… Unde ii prindeam, ii dadeam. Pe scari, cand coboram la masa, oriunde. Fa-te ascultata. Uita-te in jur si da. Acum, la inceput… Ai sa te obisnuiesti si o sa ti se para floare la ureche. Mai discutam peste vreo 4,5 luni… Te uiti, dai cat poti de tare si ii spui: sa nu mai strig la tine de doua ori ca iti crap capul. Nu stai sa il previi pe copil si apoi dai”, i s-ar fi raspuns de catre o alta angajata. Din conversatia purtata intre cele doua femei, reiese ca acestea ar fi plecat acasa si cu produse alimentare destinate copiilor.

La momentul respectiv directorul DGASPC Prahova declaraa va lua „masuri drastice” in cazul in care ancheta scoate la iveala ca sesizarea este reala. In Complexul de Servicii Comunitare ”Sfantul Andrei” din Ploiesti sunt internati 70 de copii cu dizabilitati, cu varste de la 2 la 18 ani. Psihologii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova atrageau atentia ca acesti copii cu dizabilitati au nevoie de ingrijiri speciale.

Citeste si: Directoarea si educatoarele de la Gradinita „Micul Regat” Constanta, condamnate la inchisoare cu suspendare

Sursa: Mediafax

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here