Studiu: creșterea și dezvoltarea copiilor pot fi împiedicate de anumiți compuși sintetici care ajung în sânge din anumite produse folosite zi de zi

Foto: www.momscleanairforce.org

Un studiu recent arată că substanțele chimice potențial toxice care se regăsesc în anumite produse folosite zi de zi (cosmetice și produse de îngrijre personală, ambalajele de fast food, covoare, apa de la robinet etc) pot ajunge în sânge și astfel pot modifica procesele hormonale și metabolice necesare pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, potrivit cnn.com.

”Expunerea la o combinație de PFAS nu numai că a perturbat metabolismul lipidic și al aminoacizilor, dar a alterat și funcția hormonilor tiroidieni la copii” a spus Jesse Goodrich, autorul  studiului.

Cercetarea a fost publicată în revista Environmental Health Perspectives și a scos la iveală o descoperire mare: rezultatele studiului au arătat că o combinație de șase PFAS a avut un impact mai pronunțat asupra metabolismului și a funcției hormonale decât oricare dintre acestea în mod izolat. Pentru ca un copil să se dezvolte corespunzător, tiroida trebuie să producă doi hormoni cheie care au un rol important în controlul tensiunii arteriale și în modul în ccare organismul produce și utilizează proteinele, grăsimile li carbohidrații, notează Clinica Mayo. Acești mesageri ”afectează fiecare celulp din corp”.

Aminoacizii sunt necesari pentru a produce enzime, hormoni, proteine și alte molecule necesare, în timp ce lipidele controlează modul în care sunt stocate vitaminele, ajută la producerea de hormoni i reglează modul în care grpsimile sunt transformate în energie și utilizate sau stocate, potrivit sursei amintite anterior.

”Acest studiu face o analiză în profunzime a modului în care expunerea la PFAS nu afectează doar nivelurile de hormoni la om, ci și diferite căi metabolice” susține David Andrews, cercetător la Environmental Working Group, adică pot duce la la ”suceptibilitate crescută la obexitate, rezistență la insulină, risc crescut  de boli ale ficatului gras și eventual, chiar cancer”.

Cei mai studiați compuși chimici PFAS – acidul perfluorooctan sulfonic (PFOS) și acidul perfluorooctanoic (PFOA) – au fost asociați cu colesterolul ridicat, cancerul de rinichi și alte tipuri de cancer, colită ulcerativă, diverse afecțiuni legate de tiroidă.

Cercetătorii recomandă să fie evitate covoarele rezistente la pete, tapițeriile și spray-urile de impermebializare, ustensilele de gătit antiaderente. Să nu mâncați floricele de porumb la microunde, să nu se consume alimente grase învelite în hârtie și să nu puneți mâncarea la pachet în recipiente de plastic.e În schimb, să fie folosite produsele din fontă, oțel inoxidabil, sticlă sau smalț. De asememena, ar trebuie evitate și produsele pe echitele cărora există ingredientul PTFE sau alte ingrediente ”fluoro”, mai ales dacă sunt cosmetice, produse de îngrijire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here