Medicii de la Centrele de Excelenta ARES au gasit, in premiera nationala, o solutie inedita pentru salvarea unui baietel de 12 ani care suferea de o malformatie cardiaca congenitala. Remus Grigorescu a fost diagnosticat la nastere cu o anomalie complexa: ventricul stang cu dubla cale de intrare, defect septal atrial nerestrictiv, defect septal ventricular nerestrictiv, vase mari transpuse, atrezie de valva pulmonara. In copilarie a fost operat de trei ori: prima data pe cand era doar un bebelus, apoi la un an si la cinci ani. Pentru ca s-a nascut cu un singur ventricul functional, chirurgii au apelat la procedura Fontan, care implica ”devierea” sangelui care in mod normal ar circula prin ventriculul drept, din vena cava spre artera pulmonara, printr-un conduct extracardiac. In mod obisnuit, in acest conduct se face o fenestrare – un mic orificiu care functioneaza ca o supapa atunci cand sangele exercita o presiune prea mare in plamani. Cu timpul insa, acest orificiu trebuie astupat.
Vezi si Electrocardiograme gratuite pentru copiii sub 12 ani, la Centrele de Excelenta ARES
La nivel mondial, in astfel de situatii, tratamentul standard este inchiderea orificiului prin intermediul cardiologiei interventionale, cu un dispozitiv de tip Cocoon. Insa in cazul lui Remus pozitia si diametrul orificiului faceau interventia imposibila. Atunci, echipa formata din profesorul grec Basil Thanopoulos, dr. Dan Deleanu si dr. Silvia Iancovici a gasit o solutie diferita, folosita pentru prima data la noi in tara pentru un astfel de caz. In urma unor calcule si a unei analize amanuntite, echipa medicala de la Centrele ARES a reusit inchiderea acelui orificiu cu ajutorul unui dispozitiv ADO II, folosit in mod uzual pentru tratamentul unei alte malformatii congenitale – canal arterial persistent.
”Ceea ce am imaginat in echipa, impreuna cu profesorul Thanopoulus si doctor Silvia Iancovici a fost ”o improvizatie” foarte bine calculata: ce tip de dispozitiv este cel mai bun pentru aceasta anomalie? Am reusit din a doua tentativa de inchidere pentru ca nu este niciodata usor sa gasesti solutia optima din prima incercare. Aceasta procedura reprezinta pentru noi o satisfactie deosebita pentru faptul ca am gasit solutia optima pentru un caz mai special” a declarat dr. Dan Deleanu, coordonatorul Sectiei de Cardiologie Interventionala de la Centrele de Excelenta Ares.
Interventia minim invaziva (fara deschiderea pieptului) a durat aproximativ o ora, iar Remus a ramas in spital numai 24 de ore. Dupa interventie, nivelul oxigenului din sange a revenit la normal, iar el se recupereaza si se poate bucura de acum de copilarie. Procedura a fost efectuata cu sustinerea financiara a Fundatiei Mereu Aproape in cadrul campaniei medicale ”Vreau Sa Ajut”.
Centrele de Excelenta ARES au fost fondate in 2011, cu misiunea de a aduce in Romania standarde de excelenta in cardiologie interventionala si de a oferi servicii complementare celor asigurate de spitalele de stat. De-a lungul timpului, la Centrele de Excelenta ARES au fost efectuate mii de interventii, dintre care noua in premiera nationala absoluta si una in premiera europeana. Peste 10.000 de pacienti au fost tratati cu succes la Centrele de Excelenta ARES.
Citeste si Unul din opt copii testati in campania Nicio Zi fara Joaca, depistat cu o afectiune cardiaca