Sunt noi schimbari la Bacalaureat si Evaluarea Nationala. Ponderea itemilor obiectivi va creste cu 40% la examenele de Bacalaureat si Evaluarea Nationala, anunta secretarul de stat pentru învatamantul preuniversitar, Ionel Florian Lixandru, precizand ca astfel va fi redusa doza de subiectivism din test. In data de 1 noiembrie vor fi afisate noile modele de subiecte.
Citeste si: Elevii de 10 la Evaluarea Nationala: Cheia succesului este invatarea constanta!
Ionel Florian Lixandru a declarat: “In urma mai multor analize pe care le-am facut vara, pentru a încerca sa eliminam pe cat posibil diferentele între evaluare initiala si cea de la contestatii, am propus sa se creasca ponderea itemilor de tip obiectiv în structura subiectelor. Nu se schimba subiectele, nu se schimba programul. Astfel de subiecte exista. Doar am dorit sa crestem ponderea acestui tip de itemi tocmai pentru a evita diferentele de evaluare si subiectivismul in evaluarea lucrarilor”.
Secretarul de stat sustine ca itemii obiectivi pot fi întrebari cu variante de raspuns multiple, o întrebare cu alegere duala, sau întrebare cu raspuns Adevarat sau Fals. “Cresterea itemilor de tip obiectiv în structura subiectelor la 40% asta s-a propus pentru a evita diferentele de evaluare între cea initiala si evaluarea la contestatii, cum s-a întamplat în sesiunile anterioare”, a mai spus secretarul MEN.
Noile reguli vor fi aplicate începand cu examenele din vara anului 2019: “Vor fi afisate modele de subiecte pentru toate disciplinele, vor vedea tipurile de subiecte. Totul este în beneficiul elevului. Reducea acea doza de subiectivism din evaluare. Pe cat posibil evaluarea sa fie una obiectiva”, a mai adaugat Ionel Florian Lixandru.
Majoritatea elevilor care au reusit sa obtina performante la toate probele din cadrul Evaluarii Nationale dar si la examenul de Bacalaureat sustin ca notele mari obtinute se datoreaza muncii depuse in ultimii ani, iar cheia succesului este invatarea constanta.
Citeste si: Rata de promovabilitate a Bacalaureatului, sesiunea august-septembrie, este de 26,9%
Sursa: Mediafax