Proiect: Zile libere pentru unul din parinti pentru a sta acasa cu copiii cand autoritatile inchid scolile

Mai multi deputati au depus, in Parlament, un proiect prin care unul din parinti beneficiaza de zile libere pentru a sta acasa cu copiii de pana la 12 ani cand scolile sunt inchise temporar de autoritati. Propunerea vizeaza angajatii de la stat si din mediul privat.

Citeste si Un deputat propune ca unul dintre parinti sa aiba liber de la munca, atunci cand scolile sunt inchise

„Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt arondati, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu. Propunerea acorda dreptul unuia dintre parinti de a sta acasa cu copilul, daca acesta are varsta de pana in 12 ani sau daca este incadrat in categoria persoanelor cu dizabilitati. In situatia familiilor monoparentale, zilele libere se acorda parintelui care este si tutorele legal al copilului”, se arata in expunerea de motive a proiectului depus la Camera Deputatilor.

Potrivit proiectului, zilele libere se acorda pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, semnata de catre ambii parinti, respectiv de catre tutorele legal in cazul familiei monoparentale, depusa la angajator de catre parintele care va supraveghea copilul in perioada cand autoritatile decid sa inchida scolile. Prevederile legii se aplica angajatilor din mediul public si privat.

„Indemnizatia pentru fiecare zi libera se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator al unei zile lucratoare”, mai arata sursa citata.

Totodata, in cazul in care, in urma unor verificari se constata ca ambii parinti au solicitat simultan zile libere, va fi anulata definitiv posibilitatea ulterioara de a mai beneficia de zile libere.

Parintii au dreptul la zile libere platite pe toata perioada in care autoritatile competente decreteaza inchiderea unitatilor de invatamant respective.

Propunerea a fost inregistrata la Biroul permanent al Camerei Deputatilor care a stabilit ca domeniul reglementat este de competenta decizionala a Camerei Deputatilor, Senatul fiind prima Camera sesizata.

Vezi si Copile, fii cuminte si sa faci ce-ti spun eu! 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here