Un deputat a intocmit un proiect de lege privind incurajarea invatamantului profesional si dual, prin burse care pot ajunge si la 900 de lei lunar, echivalentul unei burse similare pentru elevii din Germania sau Belgia. In ciuda faptului ca in prezent exista un mare deficit de forta de munca si un procent foarte mare de someri in randul tinerilor, statul nu incurajeaza suficient pregatirea fortei de munca, astfel ca, impreuna cu colegii sai deputatul va depune la Parlament in aceasta sesiune un proiect de lege care prevede burse mai mari pentru elevii scolilor profesionale, astfel incat acestia sa fie atrasi sa invete o meserie.
Vezi si Inscrierile la bursele BSB continua pana pe 23 ianuarie 2019
,,La ora actuala avem in Romania un deficit de forta de munca de un milion de meseriasi. Asa spun toate datele oficiale ale Statului Roman, inclusiv ale Ministerului de Finante. Cu toate acestea noi avem la ora actuala in Romania doar 6.506 copii care invata in anul scolar 2018 – 2019 in invatamantul profesional si dual. In acelasi timp, unul din patru tineri este somer, iar 16% dintre tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani nu studiaza in nicio forma de invatamant. La ora actuala, elevii de la invatamantul profesional primesc din partea statului o bursa de 200 de lei, dar nu o primesc tot timpul, ci doar pe perioada in care fac cursurile si pe perioada de laborator. Cei din invatamantul dual primesc 200 de lei din partea statului si minimum 200 de lei din partea angajatorilor”, a spus Florin Roman, deputatul PNL Florin Roman
Propunerea parlamentarului liberal este de a majora aceasta bursa de la 200 la 300 de lei in 2019, iar din 2020 sa creasca etapizat cu 150 de lei, pana la nivelul sumei de 900 de lei, ceea ce ar inseamna echivalentul a circa 200 de euro, comparabil cu cel european.
Roman a precizat ca proiectul de lege este inspirat de modelul german si cel belgian, deoarece aceste tari s-au confruntat cu aceleasi probleme privind cu forta de munca si, pentru a intari invatamantul profesional, au ales sa le acorde elevilor o serie de facilitati, in primul rand sa le mareasca bursa.
Deputatul liberal a mai declarat ca acest proiect are un impact financiar pozitiv, intrucat sursa de finantare pentru cresterea burselor nu este de la Bugetul de Stat, ci din fondurile europene nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2014 – 2020.
”Sunt fonduri europene disponibile pentru Romania in valoare de 328 de milioane de euro, din care noi am cheltuit pana acum doar 293.000 de euro, adica sub 1%”, a subliniat Roman.
”Eu tin foarte mult la acest proiect si am discutat si cu colegii din Partidul National Liberal cu care lucram pe programul de guvernare, sa stabilim foarte clar ca nu poate exista oras in Romania fara sa aiba minimum o scoala profesionala, o scoala duala cu internat, pentru ca fara asta este foarte greu sa-i atragi pe copii la aceste scoli”, a incheiat deputatul.
Sursa: Mediafax