USR a depus la Senat, un proiect de lege prin care primarii sunt obligati sa expertizeze scolile pentru rezistenta la cutremur, pana in 2024. USR sustine ca in Romania nu exista o situatie oficiala a scolilor cu risc seismic.
„Proiectul USR stabileste ca toti primarii din tara sa dispuna inceperea expertizarii tehnice a constructiilor cu destinatia de unitati sau institutii de invatamant ridicate inainte de 1978, incepand cu data de 01 ianuarie 2020. Expertizele vor fi realizate de experti tehnici atestati si trebuie sa fie finalizate pana la data de 1 iunie 2024. Pe baza expertizelor tehnice va fi facuta incadrarea cladirilor intr-o clasa de risc seismic si, acolo unde este cazul, vor fi fundamentate masurile de interventie aferente”, a transmis USR intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.
Vezi si Educatoarea din Vrancea, filmata in timp ce lovea un copil in clasa, nu poate reveni la catedra
“Chiar si o singura scoala daca are probleme, trebuie sa stim acest lucru, iar primaria trebuie sa ia urgent masuri de consolidare. La noi in tara sunt enorm de multe scoli unde nu s-a facut niciodata vreo expertiza tehnica. In mod normal, pentru o tara cu riscul seismic pe care il are Romania, expertizarea cladirilor trebuie facuta la anumite intervale de timp pentru a evita tragediile. In acest moment, in Romania sunt aproximativ 3 milioane de elevi care invata in peste 6.000 de scoli. Nu exista o situatie oficiala a scolilor cu risc seismic si nici a celor care ar putea avea nevoie de consolidare”, a precizat Cristian Ghica in expunerea de motive a proiectului de lege.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente a fost trimisa Biroului Permanent al Senatului, urmand sa fie dezbatuta in plenul acestuia, in calitate de prima Camera sesizata.
Sursa: Mediafax
Vino la seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente si va avea loc vineri, pe 28 septembrie, la Sala Polivalenta.