Platforma ”Ucraina-împreună ajutăm mai mult” oferă centralizarea inițiativelor de asistență umanitară. Multe Universități și-au anunțat ajutorul.

Gustavo Fring, Pexels

Pentru asigurarea asistenței umanitare refugiaților din Ucraina, instituțiile guvernamentale își coordonează acțiunile cu societatea civilă și organizațiile naționale și internaționale, potrivit gov.ro. Platforma guvernamentală se numește ”Ucraina-împreună ajutăm mai mult”.

Împreună vor colabora pentru alocarea eficientă și rapidă a resurselor necesare donate sau aflate în rezervele statului persoanelor cu statutul de refugiat/strămutat pe teritoriul României.

Persoanele fizice, juridice și organizațiile care doresc să sprijine această acțiune umanitară pot completa chestionarul de aici:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeyirIDJ2dD-SMm8wPLRxLTdagDQoCxVY-QBn1uE2t7GUZnjQ/viewform

Pe această platformă s-au înscris și multe universități, care au posibilitatea să ofere cazare, mâncare, produse, servicii etc.

Deși ne aflăm încă într-un context al restricțiilor impuse de pandemie, universitățile românești s-au organizat rapid și oferă acum refugiaților cazare, alimente, îndrumare și orice alt sprijin logistic ar solicita aceștia (…) În fiecare centru universitar mii de studenți s-au oferit voluntar să sprijine acțiunile Crucii Roșii, să colecteze alimente, îmbrăcăminte, medicamente sau alte lucruri necesare, să îndrume și să ajute refugiații să găsească locuri de cazare sau să tranziteze țara către destinația dorită sau impusă de război.” a spus președintele interimar al Consiliului Național al Rectorilor, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, într-un un mesaj public de solidaritate și unitate a instituțiilor de învățământ superior din România.

Spre exemplu, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) oferă 232 de locuri de cazare refugiaților din Ucraina. “Avem 232 de locuri de cazare. Vom caza la început studenţi indieni care urmau cursuri în universităţi din Ucraina. Vor sta mai multe zile până se asigură transportul în ţările lor de destinaţie, după care vin alţii”, a declarat rectorul SNSPA prof. univ. dr. Remus Pricopie, potrivit Agerpres. ”Suntem pregătiți să-i primim pe primii refugiați din Ucraina care vor ajunge astăzi în căminele studențești ale SNSPA.” este anunțul postat pe pagina de Facebook. Mai multe aici: https://www.facebook.com/SNSPAoficial/posts/5218013911564690
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a decis să cazeze 45 de refugiați la Staţiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea (str. Nicolae Titulescu nr. 163, Agigea, jud. Constanța). Pe pagina de facebook a instituției de învățământ  apare și următorul anunț pentru cei interesați: ”Vă reamintim că se pot dona alimente neperisabile și pături/pilote. Punctul de colectare este amenajat în fața corpului A (lângă statuia A.D. Xenopol) și este deschis zilnic, între orele 9.00 și 15.00.
Studenții Facultății de Științe Politice a Universității din București sunt și ei implicați în activități de într ajutorare a refugiaților din Ucraina. ASSP-UB lansează un apel către toate asociațiile și organizațiile studențești din țară să ni se alăture în lupta actuală pentru pace. Știm că nu suntem singuri!
Dacă vrei și îi poți ajuta cu donații (alimente neperisabile, apă, haine, pături) pe cei care au fost nevoiți să își părăsească țara și să caute ajutor în România, dar și pe cei ce au rămas în Ucraina, sediul Facultății de Științe Politice a Universității din București devine punct de colectare! ”Cei care doresc să ajute sunt rugați să completeze următorul formular: https://www.assp-ub.ro/studentiisolidari.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here