Peste 1200 de copii și adolescenți din Europa mor în fiecare an din cauza aerului poluat

Foto: unearthed.greenpeace.org

Peste 1200 de copii și adolescenți din Europa mor în fiecare an din cauza aerului poluat, se arată într-un raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM), potrivit Agerpres. chiar dacă tendinţa este una de îmbunătăţire, transmite AFP.

Poluarea reprezintă principalul risc de mediu pentru sănătatea minorilor, crește riscul de îmbolnăvire şi reduce speranţa de viaţă a acestora. 97% din populaţia urbană a fost expusă în 2021 unei calităţi a aerului care nu a respectat recomandările OMS, arată studiul, care acoperă aproximativ 30 de țări de pe continent, dintre caresunt cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Mai multe ţări europene (spre exemplu, Regatul Unit sau Ucraina) nu fac parte din studiu, ceea ce ar putea însemna că bilanţul continental ar putea fi mai grav.

„În pofida progreselor înregistrate în ultimii ani, nivelurile mai multor poluanţi atmosferici cheie continuă să depăşească nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special în Europa Centrală şi de Est, precum şi în Italia”, se arată în raportul AEM.

Specialiștii susțin că efectele încep să se manifeste înainte de naştere, expunerea mamei la poluarea aerului „fiind legată de greutatea mică la naştere şi de naşterile premature”, iar după naştere, poluarea mediului creşte riscul apariţiei mai multor probleme de sănătate, printre care astmul, care afectează 9% din copiii şi adolescenţii din Europa, sau insuficienţa şi infecţiile respiratorii. Aceste efecte sunt agravate deoarece copiii sunt mai activi fizic decât adulţii, iar dimensiunile lor îi fac mai vulnerabili, aşa cum este în cazul gazelor de eşapament, care îi afectează mult mai direct, se arată în raport.

AEM recomandă concentrarea pe calitatea aerului în jurul şcolilor şi a creşelor, precum şi pe facilităţile sportive şi transportul public.

Cea mai gravă poluare a aerului provine în primul rând de la particulele fine, care pătrund adânc în plămâni. Urmează dioxidul de azot (NO2) şi ozonul (O3), potrivit agenţiilor de sănătate.

Știai că poluarea omoară anual 7.000.000 de oameni în lume, conform OMS? Este un bilanţ apropiat de cel al deceselor cauzate de fumat sau de o alimentaţie necorespunzătoare. Situația nu este deloc una bună pentru cei care locuiesc în București, care este a doua cea mai poluată capitală din Uniunea Europeană. Citește mai multe aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here