Părinții care își vaccinează copiii au dreptul la liber în ziua vaccinării, iar copiii la scutire de la ore

Sursa foto: Euractiv.com

Pe 26 ianuarie se dă startul vaccinării împotriva COVID și pentru copiii de 5-11 ani, iar părinții  (sau reprezentantul legal) care își vaccinează copiii au dreptul la liber în ziua vaccinării, potrivit legii 221/2021, care a intrat în vigoare pe 29 iulie 2021 (atenție, zi liberă se acorda doar părintelui care își însoțește copilul la vaccinare). Copiii vor primi scutire de la ore pentru ziua în care se vaccinează.

Înainte de vaccinare părintele trebuie să completeze Formularul de exprimare a acordului informat pentru minori, precum și Chestionar triaj vaccinare minori.

Pe 26 ianuarie se dă startul vaccinării împotriva COVID și pentru copiii de 5-11 ani, iar părinții care își vaccinează copiii (sau reprezentantul legal) au dreptul la liber în ziua vaccinării, potrivit legii 221/2021, care a intrat în vigoare pe 29 iulie 2021 (atenție, zi liberă se acorda doar părintelui care își însoțește copilul la vaccinare). Copiii vor primi scutire de la ore pentru ziua în care se vaccinează.

Înainte de vaccinare părintele trebuie să completeze Formularul de exprimare a acordului informat pentru minori, precum și Chestionar triaj vaccinare minori.

Legea 221/2021 prevede umrătoarele:

”(1) Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:

  1. a)câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
  2. b)câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;
  3. c)câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.

(2) Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (1) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare eliberate potrivit legii. În situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele prevăzute la alin. (1) au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

(3) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

(4) Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (3) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani. În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(5) Dispozițiile prezentului articol nu se aplică în situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) sau c) sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here