Numarul de lucrari ale caror note au suferit modificari in urma contestatiilor depuse de elevi la Evaluarea Nationala si Bacalaureat e „excesiv de mare”, fapt ce impune adoptarea unor masuri precum regandirea examenelor si formarea evaluatorilor.
Citeste si Procentul corigentilor si al elevilor cu situatia neincheiata a crescut considerabil
Despre aceste note modificate dupa contestatii, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu a precizat in cadrul unei conferinte de presa ca este unul „excesiv de mare” atat dupa Evaluarea Nationala, cat si dupa Bacalaureat.
„Fara indoiala este un mare semnal de alarma pentru noi. E un mare sistem de alarma, care impune automat si masuri pentru a remedia aceasta situatie”, a spus ministrul.
Masurile care se impun ar viza o serie de elemente precum „regandirea examenelor din punctul de vedere al continutului si al itemilor obiectivi si nu in ultimul rand, in ceea ce priveste formarea celor care evalueaza, pentru ca diferentele sunt dupa parerea mea chiar inacceptabile”.
Ecaterina Andronescu a declarat ca acest numar al notelor modificate considerabil dupa contestatii se va reduce in viitor, invocand in acelasi context ca o alta potentiala masura care ar trebui luata in calcul in acest sens si elaborarea unui barem care sa fie „mai util” evaluatorului.
„O sa reducem pentru ca anul acesta in metodologie se practica a treia corectura, daca diferenta e mai mare de un punct si jumatate, cred ca trebuie sa coboram aceasta diferenta si sigur o sa cerem si celor care fac subiectele sa elaboreze un barem care sa fie mai util evaluatorului, mai concret ancorat in subiectul respectiv si in posibilele rezolvari pe care le presuspune subiectul respectiv”, mentioneaza ministrul.
Ministrul Educatiei a precizat ca este necesar ca ministerul sa aiba lista nominala a celor care au avut diferente mari, motivand ca nu crede ca ar trebui sa se treaca prea usor peste aceste lucruri. „Vom face o analiza si o sa cerem fiecarui inspectorat scolar acolo unde au fost centrele de evaluare sa avem aceste liste”, a spus ministrul.
Citeste si Gafele ministrului Educatiei, ironizate de liceeni pe ritmuri hip-hop
Ecaterina Andronescu a declarat ca o prima masura ce ar trebui luata in acest sens „ar fi ca aceste cadre didactice sa nu mai participe la evaluarile anilor urmatori, iar o masura pe care de asemenea, cred ca trebuie sa o avem in vedere este sa formam acesti evaluatori in asa fel incat, diferentele sa nu mai fie atat de mari, asa cum au fost de exemplu, in unele cazuri, anul acesta”, a precizat ministrul Educatiei.
Andronescu a concluzionat spunand ca in aceste cazuri este nevoie de exigenta, intrucat la mijloc este vorba de soarta copiilor care sustin aceste examene. „Nu ne putem juca in felul acesta. Trebuie sa fim foarte atenti atunci cand facem corectura unei lucrari, pentru ca in spatele acelei lucrari este nu numai un copil a carui soarta depinde de nota pe care noi o dam, ci este o familie, sunt rudele care cu siguranta urmaresc, e societatea in ansamblul sau”, a conchis ministrul.
Sursa: Mediafax
Vezi si Din cele peste 5.000 de contestatii depuse la Bac in Capitala, 60 s-au intors cu notele marite