Muzeul Astra din Sibiu gazduieste Olimpiada „Mestesuguri artistice traditionale”

In perioada 25 – 29 iulie 2018, Muzeul ASTRA din Sibiu, gazduieste cea de a XXIII-a editie a fazei nationale a Olimpiadei “Mestesuguri artistice traditionale”. Editia din acest an reuneste 260 de participanti, din 32 de judete ale tarii, inclusiv Sibiu si municipiul Bucuresti, dar si din strainatate, respectiv Mexic, Republica Bulgaria si Republica Moldova, R.P. Chineza.

,,Elevii inscrisi in concurs vor participa la diferite sectiuni, precum: tesut la razboi vertical si orizontal, brodat, cusut, confectionat piese de port popular, confectionat podoabe, confectionat papusi in port popular, confectionat opinci, dantela cu ciocanele, dantela cu suveica, impletit, prelucrarea artistica a lemnului, sculptura lemn, sculptat icoane de vatra, xilogravura, pirogravura, metaloplastie, prelucarea cornului, prelucrarea metalului, incondeiat oua, pictat icoane pe sticla si pe lemn, pictura naiva, ceramica figurativa, modelat ceramica, olarit, confectionat masti. Participantii au varste cuprinse intre 6 si 18 ani. De miercuri, 25 iulie, pana duminica, 29 iulie, micii mestesugari costumati in straiele specifice locurilor de origine vor insufleti prin atelierele interactive gospodariile din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului.”, a declarat Elena Gavan, muzeograf Muzeul ASTRA pe muzeulastra.ro.

Pe langa atelierele din Muzeul in aer liber, in zilele de vineri, 27 iulie si sambata, 28 iulie participantii vor demonstra la Casa Artelor, in Piata Mica (centrul istoric al Sibiului), cat de iscusiti sunt in practicarea mestesugului preferat. Din program nu vor lipsi in acest an spectacole folclorice care vor fi sambata, 28 iulie, ora 17:30, invitati: Orchestra de Tineret din Drente, Olanda si Palatul Copiilor Sibiu. Duminica, 29 iulie, ora 17:00, va fi festivitatea de premiere pe scena de pe lacul din Muzeul in aer liber.

Si in acest an, se va desfasura in paralel cu Olimpiada cea de a X-a editie a Taberei de mestesuguri „Fara limite – Impreuna intru traditie”, dedicata copiilor si tinerilor cu dizabilitati din intreaga tara. Aproape 30 de beneficiari ai asociatiilor din Sibiu (Diakoniewerk, UCOS) si ai Centrului Blijdorp din Suceava, cu varste cuprinse intre 7-23 ani, cu dizabilitati cumulate (autism, motorii si psihice) vor avea ocazia invete mestesuguri traditionale (tesut, brodat, olarit: modelaj si roata olarului, confectionat papusi, impaslit etc).

Proiectul se desfasoara in contextul Anului European al Patrimoniului Cultural (EYCH 2018).

Vezi si Nu-i pierde timpul liber!

Sursa: muzeulastra.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here