Medicii moderni au inceput sa se gandeasca mai mult la nutrientii care „hranesc” celulele canceroase. De altfel, este adevarat ca ceea ce mancam va hrani, la randul sau, felul in care se dezvolta aceasta boala. Sunt posibilitati de a „infometa” celulele canceroase fara a lasa persoana bolnava flamanda, la randul ei. Insa, ce este foarte important: fiecare persoana este unica, iar o dieta sau un supliment anume nu va avea aceleasi efecte pentru fiecare in parte. Care este conexiunea fascinanta intre alimentatie si cancer si ce recomandari au specialistii pentru copiii si adultii care lupta cu boala, aflati in cele ce urmeaza.
„Multa vreme a predominat ideea ca metabolismul alterat din celulele canceroase este rezultatul unor mutatii genetice. Acum, stim de fapt ca este vorba despre o interactiune dintre gene si mediul inconjurator, iar unul dintre factorii care joaca un rol important este alimentatia”, explica biochimistul Jason Locasale de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, potrivit The Atlantic.
Importanta alimentatiei era, pana acum, acceptata in cazul persoanelor care sufera de diabet sau de hipertensiune, deoarece aceste diagnosticuri presupun si prescriptii alimentare. Chiar si substanta activa cea mai utilizata pentru doua tipuri de diabet, si anume metformina, este inferioara dietelor alimentare si exercitiilor. Biochimistii moderni isi extind viziunea asupra cancerului ca o etapa logica deoarece, la nivelul celulelor, cancerul este tot o forma de boala metabolica, potrivit The Atlantic.
Dieta cu un nivel mic de zahar
Celulele canceroase folosesc slab oxigenul si consuma excesiv glucoza, care se va converti ulterior in acid lactic. Aceste celule preiau din sange de la cinci pana la zece ori mai multa cantitate de glucoza fata de celulele normale si astfel celula canceroasa se comporta ca un „parazit metabolic” in organism, scrie conspecte.com.
Este o actiune gresita cea in care persoanele bolnave se infometeaza pentru a distruge tumoarea, explica biochimistul Locasale.
Sunt studii care se concentreaza asupra a ceea ce consuma oamenii, in general. Cateva cercetari au redus substantial consumul de zahar. De asemenea, celulele canceroase metabolizeaza glucoza din sange la un nivel mul mai ridicat decat in mod obisnuit si diminuarea accesului la zahar poate incetini cresterea acestor celule.
Cercetatoarea Siddhartha Mukherjee de la Universitatea Columbia si autoarea lucrarii „Imparatul tuturor maladiilor” („The Emperor of All Maladies”) impreuna cu colegii acesteia au gasit ca cel putin o chimioterapie poate fi mult mai eficienta, daca este combinata cu o dieta ketogenica care presupune un nivel mic de zahar, proteine slabe si grasimi bune.
Cu alte cuvinte, o dieta cu un continut scazut de zahar poate ajuta in combaterea anumitor tipuri de cancer, dar nu este atat de simplu precum pare. De exemplu, nu te poti gandi ca „celulele canceroase mananca zahar, iar interzicerea zaharului va opri cancerul”.
Majoritatea cercetatorilor moderni se concentreaza pe o dieta proteica sau, mai bine spus, pe aminoacizii care intra in componenta proteinelor. Sunt studii care arata ca restrictia aminoacizilor, serina si glicina, poate modela rezultatele bolii. O cercetare aparuta cativa ani in urma puncteaza ca substanta din chimioterapie, metotrexat, este afectata de aminoacidul histidina. De altfel, o alta cercetare arata cum aminoacidul asparagina este implicat in progresia metastazei cancerului mamar.
Toate privirile s-au dus catre aminoacidul metionina care se gaseste intr-o mai mare cantitate in oua si in carnea rosie. In 2018, o reevaluare a dovezilor existente de la Institutul de Cancer din New Jersey arata ca limitarea metioninei poate fi o strategie anti-tumoare. Aceasta afirmatie a fost demonstrata si de chirurgul Robert Hoffman de la Universitatea San Diego din California.
Biochimistul Locasale, impreuna cu echipa sa, au gasit ca limitarea metioninei scade sansele de dezvoltare a tumorii la cobai, dar si la oameni. Desi in cele mai multe cercetari alimentare se folosesc informatiile in care participantii care consuma migdale au sanse mici sa faca diferite tipuri de cancer, lucrarea lui Locasale este plina de calcule statistice, folosindu-se de distanta euclidiana si de scalarea multidimensionala, doua instrumente de masurare.
„Multe dovezi arata conexiunea fascinanta intre nutritie si cancer”, povesteste biochimistul.
Deoarece cancerul vine sub diferite forme, care produce schimbari in diferite tipuri de celule si in diferite parti ale organismului, nu orice terapie metabolica este potrivita pentru orice persoana. Ceea ce face ca boala sa incetineasca la o persoana, tot aceeasi terapie poate sa grabeasca dezvoltarea cancerului la o alta persoana. De exemplu, evitarea zaharului este cruciala pentru cei care sufera de diabet, insa zaharul poate salva viata unei persoane care sufera de hipoglicemie.
In 2017, a fost demonstrat ca suplimentele de vitamina B12 pot preveni anemia la persoanele care nu si-o procura suficient din alimente. In schimb, tot aceleasi suplimente, administrate in cantitati excesive, au fost asociate cu aparitia cancerului.
Chiar daca exista bloguri, carti ori site-uri care recomanda o singura dieta anti-cancer sau chiar si anumite suplimente anti-cancer, trebuie sa fii precaut deoarece lucrurile se pot inrautati. Pana nu ai primit o parere specializata referitor la nutritia ta, cea mai comuna recomandare este sa mananci sanatos, să faci miscare, sa pastrezi o atitudine cat mai pozitiva fata de tine, fata de ceilalti, fata de viata.
Citeste si Cancerul ovarian, criminalul tacut. Simptome, diagnosticare si tratament