Mii de parinti care au copii cu varsta sub trei ani trebuie sa gaseasca solutii pentru micuti, cresele unde ar fi putut fi lasati fiind inchise cel putin o luna vara. Pentru a merge la serviciu, parintii lasa copiii cu bunicii, iar daca nu exista, variante mai pot fi bonele sau cresele private.
In Galati este criza de locuri la cresa, iar singurele doua institutii de profil din oras functioneaza la capacitate maxima pe perioada verii si nu pot prelua numarul mare de cereri. In prezent, pe listele de asteptare pentru inscriere sunt 126 de copii.
Vezi si “Un copil fericit este, in primul rand, un copil sanatos!”
„Pentru cresa din Tiglina 1 avem in asteptare cereri, in jur de 70. Cresa nr 1 care se afla in Micro 19 are o capacitare de 90 de locuri si avem un numar de 56 de cereri in asteptare. Cei care raman pe lista de rezerva, cum se elibereaza locuri sau cum merg spre gradinta, cei care implinesc varsta vor ocupa locurile imediat, pentru ceilalti, pe masura eliberarii locurilor”, a declarat directorul Centrului Financiar Cresa, Luminita Olaru.
Din cauza numarului mare de solicitari, conducerea celor doua crese din Galati a introdus noi reguli la inscriere, iar in paralel, autoritatile incearca sa rezolve problema numarului in scadere al salariatilor din sistem.
„Avand in vedere numarul mare de solicitari si capacitatea redusa a celor doua centre, avem o procedura incepand din acest an. Consta in depunerea unei cereri, vom avea in vedere un punctaj, iar admiterea se va face in functie de punctajul obtinut si de ordinea depunerii cererii de inscriere. Avem avizate posturile si le scoatem la concurs acum si speram sa avem si personal suficient. Avem patru ingrijitoare la grupa si o educatoare si avem in jur de 18-20 copii la grupa, cam asta este media”, a precizat Luminita Olaru.
De ani de zile, autoritatile locale vorbesc despre necesitatea construirii unor noi crese, dar niciun proiect nu a fost lansat, motiv pentru care parintii cauta solutii in mediul privat chiar acestea sunt mult mai scumpe.
Pentru o luna la cresa de stat din Galati se percepe o taxa de 110 de lei, in timp ce la unitatile private parintii platesc cel putin 1.000 de lei.
„Este foarte scumpa cresa la privat. Am fost nevoiti sa apelam la aceasta varianta, la stat ni s-a spus ca trebuie sa asteptam. Nu aveam cum sa asteptam, am fost nevoiti sa facem rost de bani. Recent tarifele au crescut, nu cred ca exista in oras sub o mie de lei pe luna. Daca mai luam in calcul si optionalele care se platesc separat, ajungem la cel putin 1.500 lunar. Oricum, gradinitele private care au grupe bebe si primesc copii de un an, chiar mai mici, sunt supraglomerate. Costa foarte mult, dar oamenii sunt obligati, au locuri de munca, nu au bunici in preajma, sunt multe situatii”, a spus tatal unui copil inscris la o cresa privata.
Inainte de 1990, in orasul Galati functionau 36 crese care s-au inchis pe rand in primii ani dupa Revolutie.
Sursa: Mediafax