Ce va mai trebuie in maternitate, pentru a putea salva vietile copiilor nascuti prematur? Cand au pus aceasta intrebare medicului din Sectia de neonatologie, cei de la Salvati Copiii Romania se asteptau la un raspuns indelung cumpanit, poate amanat, la calcule. Raspunsul a venit insa imediat, ca o respiratie de prematur: „un incubator performant, un monitor cardio-respirator, un blender de oxigen, doua ventilatoare, o masa de resuscitare performanta, cinci pulsoximetre.”
Daca doua companii cu cifre de afaceri medii directioneaza catre cauza maternitatilor din Romania 20% din impozitul pe profit, prematurii care vin pe lume la Oradea supravietuiesc. Inca doua, si prematurii nascuti la Roman prind puteri si cresc mari. Inca trei companii si prematurii nascuti chiar intr-o maternitate din Bucuresti beneficiaza de ingrijire optima, pentru a putea face fata lumii exterioare.
Acesta este un mesaj de interes public: Salvati Copiii Romania cauta acele 25, 100, 500, 700, 1.000 de companii care, in 2019, sa salveze vietile copiilor nascuti prea devreme in maternitatile Romaniei.
Numai din fondurile colectate intre 2012 si 2017 din directionarea a 20% din impozitul pe profit, Organizatia Salvati Copiii Romania a dotat maternitatile din Romania cu aparatura medicala necesara salvarii copiilor nascuti prematur, in valoare totala de 1.679.504 euro.
„Ne mai trebuie, mai ales pentru cazurile in care am avea mai multi prematuri in aceeasi perioada, cardiomonitoare, pulsoximetre, chiar si cateva injectomate si incubatoare noi, pentru ca avem unele de peste 10 ani, care functioneaza, dar e posibil sa nu mai aiba o viata lunga”, explica medicul Ana-Maria Nechifor, de la Spitalul Judetean de Urgenta Piatra-Neamt.
De ce are nevoie un prematur de incubator?
„Problemele nou-nascutilor prematur decurg din insuficienta dezvoltare a tuturor organelor si sistemelor. Termoreglarea ca mecanism adaptativ la viata extrauterina nu realizeaza un echilibru intre producerea si pierderea de caldura cu repercusiuni metabolice importante asupra intregului organism; de aceea, ingrijirea unui prematur, mai ales cu prematuritate extrema, nu se poate efectua in afara conditiilor oferite de un incubator”, ne explica medicul Filip Valeria, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea.
Datele arata ca 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de saptamani) supravietuiesc in tarile dezvoltate, iar in regiunile slab dezvoltate 90% dintre acesti copii mor (Raport WHO – Born too soon), ceea ce inseamna ca exista o relatie cauzala directa intre dotarea maternitatilor si sansa la viata.
20% din impozitul pe profit
Companiile se pot implica in dotarea maternitatilor, prin sponsorizarea Organizatiei Salvati Copiii, potrivit Codului Fiscal, astfel:
– Societatile Comerciale platitoare de impozit pe profit vor scadea sumele aferente din impozitul pe profitul datorat, la nivelul valorii minime dintre urmatoarele: 0,5% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat.
– Microintreprinderile vor scadea sumele aferente din impozitul pe venit datorat, pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial.
Contractul de sponsorizare se poate descarca de pe site-ul Salvati Copiii:
Despre Organizatia Salvati Copiii
Salvati Copiii este o organizatie neguvernamentala, asociatie de utilitate publica, non-profit, democratica, neafiliata politic sau religios, care militeaza activ pentru protectia drepturilor copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si cu legislatia Romaniei.
Salvati Copiii adopta o pozitie independenta in raport cu actiunile si masurile institutiilor, recunoscand ca implementarea legislatiei si a politicilor publice in materia drepturilor copiilor nu poate ignora stransa colaborare dintre autoritati, familie, copii si societatea in care fiecare actor implicat isi accepta responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic si viabil.
In calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari, VIZIUNEA noastra este o lume care respecta, pentru fiecare copil, dreptul sau la supravietuire, educatie, protectie si participare, asumandu-ne MISIUNEA de a obtine progrese importante privind modul in care copiii sunt tratati si producerea schimbarilor imediate si de durata in viata acestora. In cei 28 de ani de activitate, peste 1.750.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile Organizatiei Salvati Copiii.
Citeste si: Un incubator si doua monitoare donate Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” de Salvati Copiii Romania