Ligia Deca: ”Pentru cazurile cele mai grave, se poate merge şi pe soluţia exmatriculării, însă cu drept de reînmatriculare”

Sursă foto: Verywellming.com

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat că ”pentru cazurile cele mai grave, se poate merge şi pe soluţia exmatriculării, însă cu drept de reînmatriculare”, potrivit unui amendament la Legile Educației care a fost adoptat azi de Camera Deputaților.

Avem o serie întreagă de prevederi care vizează drepturile, obligațiile elevilor, dar și sancțiunile aplicate în cazul încălcării prevederilor legii. Sancțiunile sunt graduale, adică pleacă de la un avertisment și merg încet-încet, deci sunt sancțiuni care pot viza retragerea unor drepturi, de exemplu a bursei, sunt acțiuni care pot viza suspendarea pe o perioadă determinată. Ca ultim resort, pentru cazurile cele mai grave se poate merge și pe soluția exmatriculării, însă cu drept de reînmatriculare, iar pe perioada exmatriculării vom prevede în procedura de combatere a violenței în școală consiliere psihologică și general măsuri pentru reabilitare a fiecărui.” a Ligia Deca în cadrul dezbaterilor din Parlament (luni, 24 aprilie.).

Ministrul a ținut să precizeze că în momentul în care ”se ajunge la cazul extrem al exmatriculăril, înmatricularea se face în anul școlar următor”, dar că înainte de exmatriculare există posibilitatea suspendării temporare pentru un număr de zile, pentru un număr de săptămâni.

Părerea Ligiei Deca este că vor fi foarte puține cazurile care vor ajunge până la exmatriculare.

Iată ce sancțiuni pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei:

a) observație individuală;

b) mustrare scrisă;

c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;

d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;

e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp;

f) preavizul de exmatriculare;

g) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ;

h) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ;

i) exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.

  • Toate sancțiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților/tutorilor legali. Sancțiunea se aplică din momentul comunicării acesteia sau ulterior, după caz.
  • Sancțiunile prevăzute la alin. (5) lit. f) și g) se pot aplica în învățământul obligatoriu numai în situații foarte grave, când prezența elevului în școală pune în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă.
  • Suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maxim 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.
  • Sancțiunile prevăzute la alin. (5) pot fi însoțite și de scăderea notei la purtare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here