Liceul unde elevii fac profit din munca lor si fondul scolii a devenit o amintire

Elevii unui liceu din Beclean, judetul Bistrita-Nasaud, au reusit, in ultimii ani, sa elimine fondul scolii si sa nu-si mai oblige parintii sa contribuie pentru mobilier sau aparatura de care au nevoie la scoala printr-o metoda simpla: muncind. Liceul Agricol din Beclean este un adevarat model pentru invatamantul romanesc, elevii invatand practic ca agricultura poate fi una profitabila daca este facuta ca la carte, cu soiuri bune si tehnologii moderne.

De aproape cinci ani de cand conducerea Liceului Agricol din Beclean a fost preluata de Florin Magdea, un tanar profesor de biologie pasionat de agricultura, cei peste 400 de elevi au invatat ca agricultura este profitabila. Florin Magdea a invatat din familie ca din agricultura se pot face bani frumosi, asa ca a reusit, in scurt timp dupa ce a ajuns la conducerea liceului agricol, sa obtina venituri importante din agricultura facuta cu cap si cu ultimele tehnologii in domeniu, cu rasaduri si soiuri bune. Suma care intra anual in conturile scolii creste semnificativ, apropiindu-se deja de 30.000 de lei, bani pe care elevii si profesorii ii fac de pe terenurile liceului.

Vezi si Primaria Capitalei va reface un liceu in Snagov

“Pasiunea pentru agricultura vine din familie, tata a fost inginer horticultor, unul dintre cei mai buni din judet in special pe partea din legumicultura, iar traditia continua in familie si fratele meu este inginer horticultor. Cum a fost posibil sa ajungem aici? Cu munca foarte, foarte multa munca si cu un colectiv sudat, iar rezultatele sunt pe masura. Fiind un liceu cu profil agricol, printre putinele care au mai ramas in tara, pe langa orele de curs avem foarte multa activitate. Avem un lot scolar de aproximativ 10 hectare pe care de cel putin cinci ani de zile se lucreaza exemplar si cu rezultate foarte bune. Colaboram cu firme foarte mari de profil din tara si din strainatate care ne asigura in mare parte, pentru lotul scolar, samanta, gratuit, pentru a face loturi experimentale pentru ei si cu rezultate foarte bune. Pe de alta parte, in incinta scolii avem o jumatate de hectar de teren in care avem infiintata o livada care a intrat pe rod de anul trecut, avem solarii, parcele pentru legume si incercam pe cat se poate sa facem totul cat se poate de ecologic”, a povestit pentru MEDIAFAX directorul Liceului Agricol din Beclean, Florin Magdea.

In solarii, elevii, sub atenta indrumare a profesorilor, pregatesc prima cultura de primavara: ridichi, spanac, ceapa verde si salata. Anul acesta a fost unul bun pentru agricultura, iar solariile sunt pline. Nici cumparatorii nu se lasa asteptati, primii pe lista fiind chiar profesorii din liceu, care afla de pe tabla din cancelarie ce produse sunt coapte.

”Avem in prima faza spanac, ceapa, ridichi, salata, apoi cultura doua care vine in solar – cu rosii, ardei, castraveti, iar afara avem morcovi, patrunjel, cartofi. Am infiintat de anul trecut si o minipepiniera in care incercam sa altoim soiuri de mar traditionale, care se cauta foarte mult. Produsele din gradina sunt comercializate in primul rand la colegii nostri, din scoala. Se afiseaza in sala profesorala ca se vinde spanac sau ce exista, se recolteaza, se cantaresc si se da chitanta de la contabilitate pe fiecare cantitate, iar banii intra in fondul scolii, de fapt la veniturile scolii. Sunt deja si clienti din oras care au auzit ce facem noi aici si vin si cumpara direct de la scoala. La noi nu mai exista fondul scolii de foarte multa vreme pentru ca avand bani la venituri putem face fel de fel de activitati si nici elevii si nici profesorii nu duc lipsa de nimic”, a spus directorul.

In urma cu trei ani, cu sprijinul Consiliul Local si al Primariei Beclean, Liceul Agricol a beneficiat de reabilitarea din fonduri europene a unui corp de cladire, iar dotarile – table ultramoderne, mobilier si o sala multimedia – au fost facute cu banii din agricultura.

“Vrem sa ne dezvoltam in continuare, sa asiguram o baza materiala buna, copiii sa nu duca lipsa de absolut nimic, profesorii la fel si, cu toate ca exista o scadere mare a numarului de elevi la nivel de tara, la nivel de judet, la noi numarul elevilor a ramas constant. Elevii invata aici ca pentru a obtine produse de calitate este necesara si tehnologie foarte buna. Noi, ca scoala, le aratam ca poate fi agricultura profitabila prin cultivarea loturilor cu seminte de cea mai buna calitate, cu tehnologii respectate de la A la Z se pot obtine productii bune. Pe elevi i-am incurajat tot timpul sa acceseze fonduri europene pentru ca ei termina un liceu agricol si au un punctaj mai mare decat alti absolventi si, din fericire, avem multi dintre absolventi care inca ne cauta, mai vin pe la scoala si ne spun ca au reusit sa acceseze fonduri europene prin care s-au dezvoltat”, a adaugat Florin Magdea.

Elevii sunt incantati de rezultatele muncii lor de la scoala, asa ca majoritatea vor sa mearga mai departe pentru ca aici au inteles ca agricultura poate fi banoasa.

“Mi-a placut foarte mult Liceul Agricol din Beclean. Avem saptamani de practica si ne aduc la solar. Cultivam spanac, rosii, castraveti. Banii merg la directiune si cumpara lucruri necesare scoala si pentru solarii”, a spus Roxana Talos.

Si Camelia Costin a invatat multe lucruri interesante la Liceul Agricol, aspecte pe care vrea sa le aprofundeze si la o facultate cu acelasi profil.

“Am venit la Liceul Agricol pentru ca mi-a placut foarte mult profilul si doresc sa continui, vreau sa merg la facultate la acest profil. Imi doresc foarte mult sa lucrez in acest domeniu, la scoala avem multe activitati, in functie de profilul fiecarui elev. Sunt convinsa ca agricultura poate fi o meserie banoasa, insa este important cat de mult te implici si cat de mult iti dai interesul”, a spus Camelia Costin.

La randul lor, profesorii sunt multumiti ca au reusit sa le inspire elevilor dragostea pentru camp, iar conducerea scolii a gasit solutia sa ii stimuleze si sa le arate ca din agricultura se pot face bani.

“Elevilor le place si se implica in toate activitatile. Eu le-am spus intotdeauna elevilor ca cine practica agricultura nu moare de foame in primul si-n primul rand si, apoi, are si o sursa de venit daca stie s-o faca cum trebuie. Noi incercam sa le cultivam abilitatile acestea, sa le dezvoltam competentele necesare pentru agricultura performanta, iar ideea aceasta de a vinde produsele ne ajuta foarte mult”, a declarat unul dintre profesori, Horia Precup.

In solarul din curtea Liceului Agricol se recolteaza deja spanac, ridici, salata si ceapa, iar banii sunt adunati pentru viitoarele proiecte. Morcovii si varza au fost plantate si ele, iar merii, perii, ciresii si caisii anunta ca va fi un an plin de rod.

Sursa: Mediafax

Vezi si Cofetaria Bene Coffee&Cakes ajuta la promovarea tinerelor talente de la liceul Tonitza

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here