Liceul din comuna din Gorj, in care nici primarul nu are diploma de Bac devine scoala profesionala

Liceul din Turburea, comuna din judetul Gorj, in care nici primarul nu are diploma de bacalaureat, devine scoala profesionala, decizia fiind luata deoarece niciun elev nu a promovat examenul maturitatii, pentru al doilea an consecutiv, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Niciun elev al Liceului Tehnologic Turburea nu a promovat prima sesiune a examenului national de Bacalaureat din 2018. Din acest motiv, reprezentantii scolii reabilitate anul trecut cu fonduri de la Banca Mondiala, in valoare de 33 de miliarde de lei vechi, au decis ca liceul sa fie transformat in scoala profesionala.

Vezi si Gorj: Liceu cu promovabilitate zero la Bac, intr-o comuna in care nici primarul nu are diploma

”Am vorbit cu domnul primar sa trecem numai pe clase profesionale, de meserii, pentru ca elevii care invata carte tot la oras se duc. Am inceput demersurile sa facem contracte cu agentii economici, chiar si la Targu-Jiu, pentru practica. Prima data trebuie sa fie incheiate contracte cu agenti economici, pana la inceperea anului scolar, dupa care fac adresa si chem Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar sa vina de la Bucuresti sa ne acrediteze. Toate demersurile se fac de acum pentru anul scolar 2019-2020. Anul acesta, nu o sa avem decat clasa profesionala de a IX-a, profilul electromecanic. Vreau sa fie diversificat, copilul sa aiba de unde sa aleaga, sa nu fie un singur profil de profesionala, sa facem mecanici auto, bucatari, ospatari, coafeze”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Gheorghe Benegui, directorul Liceului Tehnologic Turburea.

Ion Birca, primarul din Turburea, care pana la 54 de ani nu a reusit sa obtina diploma de bacalaureat, este de acord cu propunerea directorului .

”Un lucru extraordinar de bun, pentru ca cel putin invata o meserie si este mult mai bine. In primul rand, trebuie sa ai dascalul potrivit, omul potrivit la locul potrivit. Nu sunt dascali buni, nici copii buni nu iti vin la scoala respectiva. Trebuie neaparat sa gasim o solutie la care si Inspectoratul Scolar sa puna umarul, chiar a pus umarul, ca sa ai atractie”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ion Birca, primarul comunei Turburea.

Liceul din Turburea a fost complet modernizat anul trecut, insa rezultatele obtinute de elevi in acest an, la Bacalaureat, au ramas neschimbate. Din cei 15 elevi care au dat probele, niciunul nu a promovat examenul.

”Degeaba incerc eu sa le creez toate conditiile posibile, poate au conditii mult mai bune ca cei din Targu-Jiu, dar iata ca rezultatele sunt mult mai proaste. Nu ne ridicam la nivelul cel putin mediocru. Anul acesta avem o clasa de profesionala aprobata si o clasa de liceu,sa vedem daca se mai inscriu. Toti merg spre oras, ca sa invete carte. Ramanem clasa de profesionala, o sa incercam o intelegere cu cei de la CEO, am vazut ca aloca niste sume de bani claselor de profesionala. Poate gasim o solutie ca scoala sa fie utila. Este una dintre scolile cele mai moderne din judet, vorbim de investitie de 33 de miliarde de lei vechi, bani de la Banca Mondiala”, a mai declarat Ion Birca.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Gorj sustin ca procedura de transformare in scoala profesionala este simpla.

”Cand se face proiectul retelei de scolarizare pentru anul scolar 2019-2020, directorii scolii supun reteaua de scolarizare aprobarii Consiliului Local, apoi spre aviz conform de la ISJ. Nu este un demers dificil. Din punctul meu de vedere este un demers laudabil, in contextul pe care l-am analizat destul de mult si noi, in ultimul timp”, a precizat Georgeta Popescu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Gorj.

Promovabilitatea in judetul Gorj este de 62,42%, dupa afisarea rezultatelor finale la examenul de Bacalaureat. In acest an, niciun candidat nu a obtinut media 10.

Vezi si Rata de promovare a Bacalaureatului, dupa solutionarea contestatiilor, este cu 2% mai mare

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here