In fiecare an, sute de copii sunt abuzati si exploatati sexual in Romania

In fiecare an, sute de copii sunt abuzati si exploatati sexual in Romania.  Rapoarte oficiale arata ca aproape doua treimi dintre cazuri vizeaza copiii din mediul rural, iar jumatate dintre acesti copii sunt abuzati in familie.

Vezi si Cum sa vorbesti cu un copil despre abuzul sexual

Romania a obtinut un scor de 52,8 din 100 in ceea ce priveste masurile luate impotriva exploatarii si abuzului sexual al copiilor, conform studiului Out of the shadows lansat de The Economist Intelligence Unit la inceputul acestui an – https://outoftheshadows.eiu.com/. Astfel, tara noastra ocupa pozitia 21 din cele 40 de tari analizate in acest studiu – clasandu-se dupa Tanzania, Kenya si Uganda – si are cel mai mic scor general din Uniunea Europeana, fiind depasita de Serbia, care a obtinut un scor de 58,2.

Cel mai mare scor a fost obtinut de Marea Britanie (82.7), urmata de Suedia (81,5) si Canada (75,3).

Studiul examineaza patru arii principale care implica luarea de masuri pentru combaterea problemelor legate de exploatoarea si abuzul sexual al copiilor:

  • Stabilitatea si siguranta nationala, sistemul de protectie sociala disponibil pentru copii si familiile lor, normele sociale si culturale; Romania a obtinut un scor de 60.7%.
  • Cadrul legal pentru protectia copiilor impotriva exploatarii si abuzului; Romania a obtinut un scor de 68.1 %.
  • Angajamentul guvernamental si capacitatea sa de raspuns exprimat prin echiparea institutiilor si a personalului cu resursele necesare pentru a intelege, masura si raspunde adecvat problemei de exploatare si abuz sexual al copiilor; Romania a obtinut un scor de 46.3 %.
  • Implicarea mediului de afaceri, a societatii civile si a mass-mediei fata de riscurile expunerii copiilor la abuz si exploatare sexuala si prin sprijinul direct al copiilor care cad victima. Romania a obtinut un scor de 39.7 %.

Potrivit Fundatiei World Vision Romania, scorul obtinut de Romania este unul extrem de mic daca il privim raportat la problemele grave cu care tara noastra se confrunta. In 2017, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a inregistrat 817 cazuri de abuz si exploatare sexuala. Trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste cazuri raportate reprezinta doar o parte dintre abuzurile petrecute in Romania, asta pentru ca fiecare cifra oficiala ascunde realitatea altor sute de cazuri neraportate.

Asadar, desi problema exploatarii si abuzului sexual fata de copii este una extrem de grava, scorul obtinut arata ca tara noastra este deficitara atat in ceea ce priveste resursele alocate si capacitatea statului de raspuns la aceasta problema, cat si in ceea ce priveste implicarea mediul de afaceri, societatii civile si mass-mediei in prevenirea riscurilor si sprijinirea victimelor.

Citeste si Autoritatea pentru Protectia Copilului: Peste 500 de copii au fost abuzati in familie in ultimul an

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here