Federatia Asociatiilor de Parinti nu sustine strategia educationala propusa de Ministerul Educatiei

Federatia Asociatiilor de Parinti a anuntat ca nu va sustine strategia educationala, pusa in dezbatere luna trecuta de Ministerul Educatiei, precizand ca proiectul contine articole care trebuiau analizate atent inainte ca sa fie pus in dezbatere publica.

“Fara discutie, suntem pentru o strategie nationala de educatie parentala, o strategie care sa fie initiata de catre Parlamentul Romaniei si continuata de catre MEN cu sprijinul inspectoratelor scolare, astfel incat sa avem un punct de vedere unitar care sa reflecte dorintele parintilor si specialistilor in educatie. Faptul ca Patriarhia Romana sustine ca documentul supus dezbaterii publice nu corespunde in totalitate cu ce s-a discutat la nivelul grupului de lucru constituit de Ministerul Educatiei, ridica un mare semn de intrebare. Faptul ca inclusiv Academia Romana se opune acestei strategii, intareste hotararea luata de cele trei federatii, de a nu sustine strategia Ministerului Educatiei”, se arata intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX de Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti.

Vezi si Codul de etica pentru profesori este prioritatea Federatiei Parintilor

Sursa citata mai precizeaza ca strategia propusa “lamenteaza”, in mod explicit, “mentalitatea conservatoare” a parintilor Romaniei privind cresterea si dezvoltarea copiilor.

“Proiectul are si puncte de vedere pertinente. Suntem constienti ca la nivelul societatii avem nevoie de toleranta, responsabilitate si asimilarea conceptelor europene, dar nu prin impunere, ci prin dialog si informare. Strategia propusa lamenteaza, in mod explicit, mentalitatea conservatoare a parintilor Romaniei privind cresterea si dezvoltarea copiilor. Pentru noi, conceptul de familie este definit in Constitutia Romaniei, nimic mai mult sau mai putin! Dreptul la viata intima, este un drept garantat de legislatia in vigoare, in consecinta, valorile transmise copiilor/elevilor nostri trebuie sa tina cont de propriile convingeri morale si religioase”, se mai arata in comunicat.

Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti mai adauga ca in Constitutia Romaniei, in Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si in Primul Protocol aditional la Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului sunt incluse articole prin care statul ar trebui sa aiba “obligatia de neutralitate” la diferite optiuni, opinii si convingeri privind valorile educatiei si familiei.

“De aici (n.r. – articole) rezulta obligatia de neutralitate a Statului fata de diferitele optiuni, opinii si convingeri privitoare la valorile centrale ale educatiei si familiei. Statul si functionarii sai nu au nici un temei prin care sa se puna in pozitia de a stabili ce e bine si ce e rau, ce e gresit si ce e just in materie de optiuni traditionaliste sau progresiste. Statul are obligatia de a se abtine de la a impune sau favoriza propriul sau model ideologic”, se arata in comunicatul de presa.

De asemenea, sursa citata mai precizeaza ca proiectul contine o “intreaga pleiada de articole” care trebuia atent analizat inainte de a fi puse in dezbatere publica.

“Vrem sa fim bine intelesi, necesitatea unui proiect national pentru imbunatatirea educatiei copiilor nostri este de necontestat. Din nefericire, proiectul contine o intreaga pleiada de articole care ar fi necesitat o atenta analiza inainte de a fi pus in dezbatere publica. In consecinta, se impune modificarea Strategiei, cu consultarea tuturor factorilor interesati”, se arata in sursa citata.

Ministerul Educatiei Nationale a lansat, luna trecuta, in dezbatere publica, proiectul „Strategia nationala de educatie parentala 2018-2025”. Acesta este pus in discutie pana pe 10 iulie 2018. Propunerea prevede infiintarea unei retele de educatori parentali care, timp de 2 ore pe saptamana, sa-i invete pe  elevi sa nu aiba „mentalitati conservatoare” si atitudine care „idealizeaza familia traditionala”.

De asemenea, Strategia include o propunerea potrivit careia parintii vor urma cursuri de parenting, in cazul in care copilul parcurge un nou ciclu de invatamant. Pentru aceasta etapa de formare a parintilor, MEN informeaza ca este necesara o alocare bugetara de 295.041.105 lei in primul an, pentru 2.553.861 de parinti.

Vezi si Eleva de 10 la Bacalaureat: Mi se pare in regula sa muncesti in tara ta, sa ramana oameni frumosi

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here