Este considerată hărțuire sexuală, dacă un atac durează mai puțin de 10 secunde?

Photo by RDNE Stock project, Pexels

Mulți tineri din Italia își exprimă indignarea pe rețelele de socializare, după ce un judecător a scutit de pedeapsă un îngrijitor de la o școală, care a fost acuzat că ar fi hărțuit sexual o elevă de 17 ani, pipăind-o pe fund și atingându-i lenjeria intimă. Explicația judecătorului a fost că actul în sine nu a durat suficient de mult, adică mai puțin de 10 secunde, scrie bbc.com. Valul stârnit pe internet exact așa se și numește #10seconds, #10secondi.

Incidentul s-a întâmplat la un liceu din Roma în aprilie 2022, unde o elevă care urca scările spre clasa unde avea ore, împreună cu o colegă, a simțit că cineva pune mâna pe fundul, o apucă de fese și trage de lenjeria intimă. Atunci când fata s-a întors indignată, îngrijitorul i-a spus ”Iubire, știi că glumeam”. Eleva le-a povestit părinților, a mers la poliție și l-a raportat pe îngrijitor.

Bărbatul a recunoscut că a făcut exact ce a povestit eleva, doar că totul ar fi fost în glumă.

Chiar dacă un procuror din Roma a cerut o pedeapsă de până la trei ani și jumătate de închisoare, judecătorul l-a achitat pe îngrijitor de acuzațiile de agresiune sexuală, spunând că ceea ce s-a întâmplat „nu constituie infracțiune”, pentru că a durat mai puțin de 10 secunde. Eleva a declarat pentru Corriere della Sera, una dintre cele mai cunoscute publicații din Italia că este dezamăgită de decizia judecătorului: ”Judecătorul a crezut că este o glumă? Ei bine, pentru mine nu a fost o glumă. Încep să cred că am greșit, atunci când am crezut că pot avea încredee în aceste instituții. Aceasta nu este justiție (…)”, a declarat eleva pentru ziarul Corriere della Sera.

Din momentul în care s-a aflat că acest îngrijitor a fost achitat, s-a stârnit un val de nemulțumiri pe rețelele de socializare, mulți dintre tinerii italieni protestează împotriva deciziei judecătorului, postând filmulețe în timp ce privesc camera în tăcere și atingîndu-și părțile intime timp de 10 secunde sau mai puțin.

„Cine decide că 10 secunde nu înseamnă mult timp? Cine numără secundele, în timp ce este hărțuit? Bărbații nu au dreptul să atingă corpul femeilor (n.a: fără acordul lor), nici măcar pentru o secundă – mai ales, 5 sau 10” a spus un influecent cunoscut din Italia, potrivit sursei citate anterior.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here