Drumul povestilor: un proiect menit sa ii aduca pe copii mai aproape de autorii romani de povesti

Cu prilejul Zilei Culturii Nationale, scriitorul de literatura pentru copii Petre Craciun initiaza proiectul cultural  Drumul Povestilor. Pe urmele marilor povestitori. Proiectul se va derula in perioada 15 ianuarie – 30 iunie 2019 si se va adresa unui public de 1000 de elevi din Romania si Republica Moldova.

Vezi si: Cum alegem cartile in cazul unui toddler?

Proiectul, sustinut de criticul literar Alex Stefanescu, isi propune sa-i readuca la lumina pe marii povestitori romani si opera lor, sa-i constientizeze pe copiii din comunitatile unde acestia s-au nascut asupra valorii culturale a povestilor lasate mostenire de inaintasii lor, sa faca legatura intre povestile de odinioara si cele scrise de autori contemporani.

In perioada mentionata, vor fi organizate intalniri cu elevii scolilor  ”Ioan Slavici”, com Siria, Arad, ”I. L. Caragiale”, satul I.L. Caragiale, Dambovita, ”Ion Creanga”, Targu Neamt si ”Mihai Eminescu”, Ipotesti, Botosani, unde s-au nascut patru dintre marii autori de povesti. Totodata, se vor organiza intalniri in scolile din satul Semeni, raionul Ungeni, Republica Moldova si Giurgiu, unde s-au nascut autorii contemporani Alexandru Placinta si Petre Craciun.

Pentru realizarea obiectivului, au fost redactate si se afla in faza de tiparire volumele ”Portrete ale marilor povestitori romani” si ”Drumul povestilor. Caiet de lecturi”, lucrari care prezinta biografiile a 28 de autori de basme culte sau culegatori de basme si o selectie din creatiile acestora. Elevilor le va fi prezentat si filmul ”Povesti din Tara copiilor fericiti” (cuprinde trei povesti de autor ale scriitorului Petre Craciun, citite de el insusi).

Vezi si: Bursa care asigura carti pe viata pentru elevi, la a doua editie

”Ne propunem sa ii aducem pe marii povestitori romani printre elevi, sa depasim barierele create de manualele scolare, sa ii atragem pe elevi spre lectura povestilor, sa cultivam convingerea ca timpul povestilor este unul continuu, existand oportunitatea intalnirii elevilor cu autori contemporani de povesti”, a declarat Petre Craciun, el insusi autorul a peste 50 de basme si povesti, precum si a 22 de volume pentru copii.

Elevii vor mai avea posibilitatea de a vizita case memoriale ale povestitorilor, Muzeul Literaturii Romane, Biblioteca Academiei Romane, Biblioteca Nationala, Biblioteca ”I.A. Bassarabescu”.

Primele activitati vor fi organizate chiar in luna ianuarie, cand s-au nascut autori importanti: Petre Ispirescu, I.L. Caragiale, Ioan Slavici, Alexandru Vasiliu, Victor Eftimiu, Grigore Botezatu (Republica Moldova).

Toate informatiile despre proiect se regasesc pe pagina de Facebook ”Drumul povestilor. Pe urmele marilor povestitori”, creata special pentru proiect.

Vezi si: Campanie de colectare de carti pentru copiii din medii defavorizate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here