Copiii invata de la copii cum pot fi in siguranta pe internet

Pentru copii internetul este lumea lor. Sunt atat de naturali in mediul in care noi, adultii facem tot felul de strategii ca sa ne adaptam, incat era si momentul ca vocea lor sa fie auzita in noul proiect lansat de Itsy Bitsy FM si Asociatia ADFABER.

Doi absolventi ai Scolii de SuperEroi Itsy Bitsy Invatul Oul pe Gaina, Carina Danetiu si David Maruta, ne spun cum pot copiii sa fie in siguranta in spatiul digital, unde sunt zilnic, fie ca fac scoala, socializeaza cu prietenii, cauta informatii sau se distreaza.

Inainte de pandemie parintii incercau sa tina copiii cat mai departe de ecrane, iar spatiul virtual era vizitat “cu portia” de catre cei mici. Dupa ce “online-ul” a devenit si scoala, si loc de joaca pentru copiii de orice varsta, adultii au inceput sa caute cu adevarat solutii sa ii ajute pe copii sa foloseasca doar partea buna a internetului si sa ramana in siguranta facand asta. Dar, pentru ca adesea adultii propun solutii departe de nevoile si asteptarile copiilor, care sunt cu siguranta mult mai adaptati lumii virtuale, problemele sunt departe de a fi rezolvate. De aceea, doi copii cu puteri de eroi digitali au lansat o noua emisiune la radio si on-line – Eroii internetului, cu Carina Danetiu si David Maruta.

Ei povestesc zilnic la radio din experienta lor de copii care exploreaza de ceva vreme internetul in siguranta si folosesc doar partea buna a spatiului virtual.

Din primele podcasturi am aflat deja cateva tips-uri utile tuturor:

  • Pe internet, vestile circula repede, si cele bune, si cele rele. De aceea, ai mare grija ce vesti impartasesti, caci odata postate, ele nu mai pot fi controlate sau sterse;
  • Daca te-ar intreba un strain care este adresa ta, i-ai spune? Bineinteles ca nu! La fel ar trebui sa faci si cand esti pe internet, indiferent daca esti copil sau adult;
  • La fel ca in viata reala, conteaza sa fii o influenta pozitiva atunci cand esti on-line, recomanda cu convingere cei doi eroi.

Emisiunea poate fi ascultata la Itsy Bitsy FM zilnic, de la orele 7:25, 14:55 si 19:55, dar poate fi urmarita si in varianta video, pe Facebook Itsy Bitsy si YouTube Itsy Bitsy.

Asociatia ADFABER este o organizatie nonprofit dedicata dezvoltarii societatii si schimbarii sociale prin intermediul tehnologiei. Majoritatea programelor ADFABER sunt realizate pentru domeniile educatie si sanatate. Beneficiarii programelor sunt atat tinerii, cat si adultii care inteleg beneficiile si oportunitatile pe care le ofera tehnologia, dar si grupurile considerate vulnerabile la schimbarile aduse de tehnologie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here