Dintre cele trei tulpini ale virusului gripal: A, B si C, doar primele doua pot provoca epidemii sau infectii sezoniere. Tulpinile virusului gripal sunt sezoniere, circulatia virusului de tip A fiind cea mai frecventa dintre toate. In Romania s-a declarat epidemie de gripa, iar specialistii atrag atentia asupra complicatiilor pe care le poate da aceasta boala. In afara vaccinarii antigripale, medicii insista pe igiena. Cum trebuie sa ne spalam pe maini si cum trebuie sa folosim batista sau servetelul de unica folosinta, sunt reguli care trebuie sa fie cunoscute ca alfabetul sau tabla inmultirii.
Vezi si Epidemie de gripa in Romania. Copiii sa evite colectivitatile!
,,Aceste tulpini ale virusului gripal sunt sezoniere. Virusul gripal recunoaste trei tulpini mari: A, B si C. Dintre cele trei, A si B sunt cele care pot da epidemii sau infectii sezoniere, iar C da situatii mai deloc. Diferenta intre ele consta in ce complicatii pot sa genereze. De exemplu, tulpinile de tip B asociaza multe infectii al sistemului nervos central, complicatii. Pe cand cele de tip A asociaza cel mai frecvent patologii pulmonare, adica afectarea plamanilor”, a spus, pentru MEDIAFAX, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”.
Potrivit specialistului, virusul de tip A este cel mai frecvent in aceasta perioada. Managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” sustine ca vaccinul din comert este eficient si protector pentru tulpinele A si B.
,,In momentul de fata, circulatia este mai frecventa a virusului de tip A, iar din acestea tulpina asa-zisa postpandemica, care e sezoniera, domina in proportie de 60%. (…) Diferenta (n.r. – dintre A si B) este unde a fost identificat pentru prima data virusul, in rest sunt virusuri sezoniere, nu au alte explicatii decat faptul ca sunt sezoniere”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.
Citeste si Ce vaccin antigripal pot face copiii si mamele care alapteaza
Medicii atrag atentia ca si in cazul persoanelor sanatoase, care nu sufera de vreo boala, virusul gripal poate sa provoace complicatii.
,,Oricine poate sa faca complicatii, oricine. Unele dintre acestea sunt severe si greu de diagnosticat in timp real. Vorbesc de cele respiratorii si tot felul de pneumonii. (…) Noi suntem obisnuiti ca grupele de risc sa fie vaccinate, dar nu uitati ca oricine poate sa faca boala, in special daca nu este imunizat in prealabil. (…) Aceste complicatii severe pulmonare, cardiace, pot crea numeroase probleme”, a spus, pentru MEDIAFAX, medicul Tudor Ciuhodaru.
Doctorul a explicat ca in multe situatii au aparut complicatii grave dupa ce pacientul a folosit medicamente nepotrivite, ba chiar antibiotice nerecomandate. ,,Asa ca, pe langa o viroza banala care evident nu raspunde la tratamentul cu antibiotice, te trezesti cu tot felul de complicatii in urma unor germeni rezidenti sau efecte secundare a antibioticelor”, a explicat medicul.
Tudor Ciuhodaru precizeaza ca este important ca in scoli sa existe cursuri de educatie pentru sanatate
,,Aud ca apa si sapunul sunt sfinte, dar ele raman acolo sfinte daca nu avem cunostinte sa le folosim, adica a educatiei pentru sanatate. Ar trebui sa avem cursul la scoala macar ca pe un capitol la orele de Biologie, pentru ca daca nu sunt intrate din reflex anumite masuri, banale aparent, cum trebuie sa ne spalam pe maini si cum trebuie sa folosim batista sau servetelul de unica folosinta, aceste reguli trebuie sa fie cunoscute ca alfabetul sau tabla inmultirii”, a precizat Tudor Ciuhodaru.
In opinia doctorului, este importanta redeschiderea Institutului National de Cercetare Cantacuzino pentru ca Romania sa aiba vaccinuri ieftine.
,,Pana in 2015, Romania nu a avut probleme cu vaccinul antigripal, Cantacuzino functiona. Se impune redeschiderea lui de urgenta, pentru ca in clipa in care ai vaccinuri ieftine si accesibile din surse sigure, dispar teoriile conspiratiei. Daca in grupele de risc Ministerul Sanatatii asigura vaccinurile, pentru ceilalti nu asigura. Un vaccin e cam 50 de lei, pentru o familie care are de vaccinat patru membri 200 de lei e o suma importanta. (…) Vreau sa vad in Romania vaccinuri sigure, ieftine si la timp”, a precizat medicul.
Numarul deceselor cauzate de virusul gripal in acest sezon a ajuns la 70.
Citeste si Gravidele pot trata gripa? Cum?
Sursa: Mediafax