Catalogul Electronic si Biblioteca Virtuala – doua proiecte majore de digitalizare in domeniul educatiei

Alexandru_Petrescu, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), alaturi de Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Educatiei Nationale, au demarat doua proiecte majore de digitalizare in domeniul educatiei: „Sistemul informatic de management al scolaritatii (SIMS – Catalogul Electronic)” si „Platforma digitala cu resurse educationale deschise (EDULIB – Biblioteca Virtuala)”, prin semnarea contractelor de finantare a acestora, in valoare de 48,47 mil euro (100% fonduri europene) si, respectiv, de 49,46 milioane euro (din care fonduri europene 40,75 mil euro).

Citeste si Bacalaureat mai usor pentru liceele tehnologice si digitalizarea invatamantului

„Prin proiectele finantate din Programul Operational Competitivitate (POC), vor fi integrate in sistemul educational doua platforme informatice care vor creste atat calitatea actului cat si eficienta sistemului educational. Educatia digitalizata si digitalizarea educata sunt coordonatele unei economii dezvoltate si dinamice, iar Romania face eforturi in acest sens”, afirma Alexandru Petrescu, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Primul proiect, „Catalogul Electronic”, cu o durata de implementare de 3 ani, va dezvolta o platforma online care va fi utilizata, pe paliere distincte, atat de managementul scolilor, de profesori, de elevi dar si de parinti, creand totodata o responsabilizare a tuturor partilor implicate prin accesul la informatiile privind evaluarea si absenteismul elevilor.

Cel de-al doilea proiect, „Biblioteca Virtuala”, cu o durata de implementare de 2 ani, va reprezenta o platforma digitala cu resurse educationale deschise, cu preponderenta pentru nivelul gimnazial, facilitandu-se liberul acces la manuale electronice, alaturi de alte resurse educationale electronice precum jocuri sau materiale auxiliare. Pentru o utilizare eficienta a acestui instrument la clasa, proiectul presupune, de asemenea, dotarea unui numar de 5400 de scoli gimnaziale cu cate un kit multimedia.

Aceste proiecte, alaturi de proiectul „Platforma nationala integrata – Wireless Campus”, care se afla deja in implementare, constituie actiuni concrete in sprijinul invatamantului aflat in tranzitie spre o era digitala, in care progresele tehnologice ale diferitelor domenii si metode de studiu impun un grad ridicat de digitalizare a sistemului de invatamant.

Vezi si 5 solutii pentru salvarea sistemului de invatamant in mediul rural

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here