Sarcina: cum sa scapi de arsurile gastrice?

Photo by Amina Filkins from Pexels

Destul de multe femei se confrunta in timpul sarcinii cu arsurile gastrice. Desi este o afectiune comuna si inofensiva, poate crea o senzatie neplacuta de disconfort. Afla aici de ce apar si cum scapi de arsurile gastrice in sarcina.

Arsurile la stomac, denumite si indigestii acide sau reflux acid, se caracterizeaza printr-o senzatie neplacuta care se extinde de la baza sternului pana in partea de jos a esofagului. Principala cauza a aparitiei acestei afectiuni este reprezentata de transformarile fizice si hormonale la care este supus corpul gravidei.

In timpul sarcinii, placenta produce hormonul progesteron, care relaxeaza muschii moi ai uterului. Acest hormon este responsabil si de destinderea valvei care separa esofagul de stomac, permitand astfel acidului gastric sa urce in zona gatului. Astfel apare acea senzatie neplacuta de arsura pe esofag si in stomac.

Progesteronul este cel care incetineste contractiile esofagului si ale intestinelor, provocand o digestie lenesa. Mai tarziu, in sarcina, fatul care creste se inghesuie in cavitatea ta abdominala, impingand acizii din stomac in esofag. Arsurile la stomac apar de obicei in a doua parte a sarcinii si dispar abia dupa nasterea bebelusului.

Ce poti sa faci?  Desi nu exista leac pentru a elimina complet arsurile gastrice, exista cateva trucuri pentru a reduce disconfortul:

  • Evita alimentele si bauturile care provoaca „suferinta“ sistemului gastrointestinal. Principalii suspecti sunt bauturile carbogazoase, alcoolul, cafeaua, ciocolata, citricele si sucurile de citrice, rosiile, mustarul, otetul, semipreparatele din carne, produsele pe baza de menta, alimentele picante sau foarte condimentate si grasimile.
  •  Mananca putin si des. Mesteca bine fiecare imbucatura si nu manca niciodata in graba.
  • Nu bea cantitati mari de lichide in timpul mesei, pentru ca stomacul ti se va umfla si nu va mai avea loc mancarea. Cei doi litri de lichide recomandati, soarbe-i intre mese.
  •  Incearca o guma de mestecat dupa fiecare masa. Mestecatul gumei stimuleaza glandele salivare, iar saliva ajuta la neutralizarea acizilor.
  • Nu manca nimic cu doua, trei ore inainte de culcare. O recomandare buna ar fi ca, inainte de somn, sa mai pui o perna sub perna pe care dormi (sa fie partea superioada a corpului mai ridicată). Aceasta pozitie este optima pentru mentinerea acizilor in partea inferioara a corpului, acolo unde le este locul.
  •  Respecta instructiunile specialistului in ceea ce priveste cresterea in greutate.
  • Poarta haine lejere si uita de cele care te strang in jurul taliei sau la burta.
  •  Renunta la fumat. Pe langa faptul ca poate provoca o serie de probleme de sanatate, tutunul sporeste aciditatea gastrica.

Exista anumite medicamente care pot ajuta la eliminarea acizilor din stomac, dar este necesar sa ceri aprobarea medicului tau sau cel putin sa te consulti cu farmacistul (unele sunt contraindicate in sarcina!).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here