Autoritatea pentru Protectia Copilului afirma prin reprezentantii sai ca cele mai multe situatii de abuz in randul copiilor au loc in familie, precizand ca, in ultimul an, mai mult de 500 de copii au fost abuzati in familie, iar altii 200 au fost abuzati sexual.
Citeste si: Andreea Marin: ,,Dreptul de a fi iubit este cel mai important. Daca-l iubesti are de toate”.
Cei mai predispusi abuzurilor sunt minorii cu varste intre 10 si 17 ani. “Cele mai multe situatii de abuz, neglijare si exploatare sunt in familie. Abuz fizic – 510 cazuri au avut loc in familie din 7.000 inregistrate, abuz sexual -227, situatii de neglijare – 5.511, exploatare prin munca – 89, exploatare sexuala un caz”, a spus Adina Codres, reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptiei, in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia Zilei Internationale a drepturilor copiilor la Institutul Francez.
De asemenea, Adina Cobres anunta ca fetele sunt cele mai predispuse victime ale abuzurilor, iar, privind categoria de varsta, cei mai vulnerabili sunt copiii intre 10 si 17 ani, potrivit Mediafax.
Intr-un comunicat dat publicitatii de Ziua Internationala a Drepturilor Copilului (20 noiembrie), se arata ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), ca principala autoritate responsabila cu asigurarea si monitorizarea modului in care drepturile copilului sunt respectate la nivel national, va continua sa sustina mentinerea acestui domeniu ca o prioritate pe agenda publica a institutiilor si autoritatilor de la nivel central sau local, constienta fiind ca noile provocari ale societatii contemporane impun identificarea permanenta de noi solutii care sa asigure respectarea reala a drepturilor fiecarui copil.
Un viitor mai bun nu poate fi insa asigurat fara dragostea pe care numai familia o poate oferi unui copil. Atentia si grija unui parinte nu poate fi substituita cu nimic, motiv pentru care prioritatea ministerului in acest an a fost sa asigure respectarea dreptului copilului de a fi crescut in condiţii care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala şi sociala, iar acest lucru nu este posibil decat intr-o familie. Astfel prin proiectul „TEAM-UP: Progres in calitatea ingrijirii alternative a copiilor”, implementat de catre ANPDCA, pana la sfarsitul anului 2023, actuala retea de asistenta maternala va fi extinsa cu aproximativ 4.000 de persoane si 15.000 de asistenti maternali din sistem vor beneficia de formare profesionala continua. Proiectul vine in sprijinul dezvoltarii si profesionalizarii actualei retele de asistenti maternali, care reprezinta una dintre cele mai bune optiuni pentru cresterea si ingrijirea copiilor de catre acestia.
In acelasi timp, ANPDCA a promovat recent si un proiect de lege menit sa imbunatateasca regimul adoptiilor din Romania, astfel incat tot mai multi dintre copiii aflati in acest moment in sistemul de protectie speciala sa se poata bucura de dragostea si atentia unor parinti.
Citeste si: Telefonul Copilului şi Avocatul Poporului vor colabora în cazurile grave de abuz asupra copilului