Atentie marita la fileul de somon de Alaska afumat si la produsele congelate din supermarket, atrage atentia conf.univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgente. Mai ales daca sunteti insarcinata. E alerta de listerioza. Boala a provocat deja 9 decese iar alte 47 au fost infectate. Mai multe produse comercializate in supermarket au fost depistate cu probleme in doar cateva luni (salatele de icre si de humus) ! Romania a mai fost notificata privind prezenta produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes.
Ce trebuie sa stiti?
Listeria este o bacterie rezistenta la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta in multe alimente. Bacteria e denumita dupa medicul englez Joseph Lyster, parintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor in vederea reducerii riscului de infectii. Doar din 1980 se cunoaste faptul ca poate fi transmisa oamenilor prin alimente.
Poate intra cu usurinta in lantul nostru alimentar mai ales ca sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetatia si canalizarile.
Gravidele au cel mai mare risc de infectie (de 20 de ori mai mare decat ceilalti adulti, 1 din 3 cazuri de infectie apar la viitoarele mamici) iar bacteria traverseaza placenta si ajunge la fat ducand la numeroase complicatii ale sarcinii.
La adulti infectia poate fi cu usurinta trecuta cu vederea sau neglijata intrucat simptomele sunt minore sau usoare ( asemanatoare gripei, digestive sau infectii de tract urinar) dar.
In sarcina poate provoca avort, nastere premature, greutate mica la nastere si numeroase complicatii (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging pana la deces.
Pacientii cu imunitate scazuta precum cu cu afectiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicatii serioase neurologice sau pulmonare: meningita, encefalita sau pneumonie.
Suspiciunea diagnosticului la gravide e legata de aparitia febrei, durerilor de cap insotite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales in semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infectiilor listeriene se bazeaza pe izolarea germenului in cultura din sange, lichid amniotic si LCR.
De retinut!
Caldura distuge bacteria, refrigerarea nu!
Se poate dezvolta in mancarea din frigider.
Exista teste diagnostic (bine de facut inainte de sarcina)
Poate fi tratata prin admnistrarea de antibiotice.
Pentru a reduce riscul de infectie:
Evitati alimentele gata preparate reci.
Atentie la alimentele cu risc carnea insuficient gatita, salatele preambalate si inghetata depozitata/ transportata necorespunzator.(,,nu foarte inghetata”}.
Respectati regulile de igiena individuala (Spalatul corect pe maini este esential!)
Gatiti bine orice preparat.
Daca utilizati cuptorul cu microunde asigurati-va ca mancarea este complet incalzita (inclusiv in centrul farfuriei).
Depozitati separat in frigider alimentele gatite de cele negatite/crude astfel incat sa nu vina in contact unele cu altele.
Niciodata nu consumati alimente la care aveti dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.
Citeste si: Semne de alarmă în sarcină