Trei copii au fost tratati cu celule stem recoltate la nastere. Acestora li s-au efectuat transplanturi in Germania si Suedia. Un baietel de 8 luni a suferit un accident vascular cerebral (AVC) inainte de nastere, in uterul mamei. Un altul, de numai 3 luni, a beneficiat de transplant pentru tratarea imunodeficientei combinate severe (X-SCID). Al treilea caz este al unui baietel de 3 ani, care suferea de o leziune grava a creierului.
Cea de-a 35-a proba de celule stem a fost folosita in luna noiembrie 2018 pentru tratarea unui baietel de 8 luni care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) inainte de nastere, in uterul mamei. Copilul a putut fi tratat cu propriile celule stem recoltate la nastere si stocate la Vita34. Tratamentul a fost rezultatul unui studiu comun intre filiala implicata in cercetare a bancii Vita34 si Berlin Charité, cel mai mare spital universitar din Berlin, Germania, in care s-a examinat recoltarea sangelui ombilical in conditii dificile de nastere.
Cel de-al 36-lea transplant s-a efectuat pentru salvarea vietii unui baietel de 3 luni, din Stockholm, Suedia, in luna decembrie 2018. Copilul a beneficiat de transplant pentru tratarea imunodeficientei combinate severe (X-SCID). Pentru salvarea sa, celulele stem din sangele si cordonul ombilical au fost procesate si stocate de banca in numele Registrului Nord-German de Donatori de Maduva si Celule Stem (NKR) si donate la cererea medicala.
Cel mai recent transplant a avut loc la Essen, Germania, unde s-a intervenit pentru tratarea unui baietel de 3 ani, suferind de o leziune grava a creierului. Proba de celule stem a fost recoltata la nasterea copilului si stocata in banca Seracell, banca ce a fost cumparata in 2017 de Vita34.
Asadar, in anul 2018 au fost in total 6 eliberari de probe de celule stem necesare transplanturilor si tratamentelor, fiind o crestere uriasa comparativ cu anii anteriori.
Cea mai mare banca din Germania si Austria incurajeaza stocarea sangelui ombilical si/sau tesutului de cordon ombilical, necesare pentru tratarea unor boli grave si cu care, in prezent, se efectueaza numeroase studii clinice pentru noi descoperiri medicale.
Sursa: Mediafax