Momentul unic, cel al nasterii, se apropie vazand cu ochii, iar emotiile sunt destul de greu de stapanit. Dar chiar daca nerabdarea pana la marea intalnire cu pruncul pe care l-ai purtat in pantece ar putea sa te cuprinda, este bine sa stii ca ultimele luni de sarcina pot fi obositoare atat fizic si psihic, dar si cu mai multe precautii. Si pentru ca o gravida in ultimul trimestru de sarcina mai are de facut o multime de lucruri, dr. Andreas Vythoulkas, medic obstretica ginecologie, specialist in infertilitate Clinica Genesis iti dezvaluie care sunt acestea, dar si la ce trebuie sa fii atenta.
Ultimul trimestru de sarcina incepe cu saptamana 28, iar fatul se dezvolta si creste vazand cu ochii. Astfel, daca la inceputul lunii a 7-a, fatul cantareste aproape 1 kg, in ultimul trimestru va creste cu aproximativ 200 de grame pe saptamana, ajungand la termen sa cantareasca intre 2,7 si 3,2 kg si sa masoare intre 48 si 55 de cm. La fiecare consultatie, gravida va fi cantarita pentru a stii exact cat ia in greutate de la o vizita la alta in cabinetul medicului. De asemenea, i se va monitoriza tensiunea arteriala care, daca pana in aceasta etapa de sarcina avea o tensiune normala, s-ar putea confrunta de acum cu cresteri ale tensiunii. Aparitia unei tensiuni mai mari de 140/90 mm Hg semnaleaza existenta unei tensiuni gestationale ce nu trebuie neglijata. Tot in aceasta perioada, gravida va efectua si analize de sange, la recomandarea medicului ce urmareste sarcina, pentru a preintampina aparitia unei posibile anemii sau a unei alte afectiuni precum si examene de urina si urocultura pentru a depista fie o infectie urinara, frecventa in timpul sarcinii, – pentru depistarea hipertensiunii de sarcina, va efectua teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala (sifilis, HIV, gonoree, chlamydia).
Vezi si Ce trebuie sa stie o gravida care urmeaza sa nasca iarna?
Tot pe lista controalelor medicale se inscrie si examenul de secretie vaginala, util pentru depistarea unor posibile infectii, cea cu streptococul de grup B fiind frecvent depistata. Un alt test important pe care o gravida in ultimul trimestru il are de facut este cel de toleranta la glucoza. Monitorizarea glucozei din sange arata daca exista riscul ca viitoarea mamica sa dezvolte diabet gestational, afectiune ce poate fi tratata in siguranta atat pentru copil, cat si pentru gravida, atat timp cat este depistat dintr-o faza timpurie.
Ecografia morfologica fetala de trimestrul al treilea
Se realizeaza intre 30 si 34 de saptamani de sarcina si este cea care poate depista existenta malformatiile fetale ce nu au putut fi depistate pana in acest moment precum eventuale anomalii cardiace sau ale sistemului nervos central si musculoscheletal. Cu ajutorul ultrasunetelor, se vor face masuratori ale capului, lungimea abdomenului si femurului pentru a putea estima greutatea aproximativa a fatului in momentul nasterii, dar se va urmari si gradul de dezvoltare a capacitatii pulmonare, plamanii fiind dezvoltati, dar nu pe deplin. O alta ecografie importanta in aceasta etapa de sarcina este Doppler, cu ajutorul careia medicul evalueaza cantitatea de lichid amniotic si gradul de maturare al placentei, pozitia placentei si a cordonului ombilical, masuratorile fiind deosebit de importante pentru a preintampina aparitia unei situatii de suferinta fetala. Daca in primele doua luni ale ultimului trimestru de sarcina controalele medicale se efectueaza o data la doua saptamani, in ultima luna este necesara consultatia saptamanala.
Ce ar fi bine sa evitati
Ultimul trimestru aduce si cateva provocari pentru viitoarele mame. Astfel gravidele se vor putea confrunta cu tulburari de somn, cu cresteri in greutate mai mult decat si-au imaginat la inceputul sarcinii, accentuarea mirosului, modificari ale apetitului. Sunt de evitat eforturile fizice prelungite sau eforturile de intensitate mare ce ar putea duce la declansarea nasterii, consumul alimentelor ce ar putea declansa gaze (fasole, varza), alimente de tip fast-food sau fermentate. De asemenea, sofatul in ultimele trei luni de sarcina ar trebui evitat atat din cauza unei pozitii incomode la volan (burta este mai mare), dar si a purtatii centurii de siguranta care poate deveni incomoda si, nu in ultimul rand, din cauza faptului ca travaliul se poate declansa oricand. Tot in aceasta ultima perioada de sarcina, se recomanda amanarea calatoriilor cu avionul, mai ales in ultima luna, cand posibilitatea de declansare a travaliul este mare.
Citeste si Semnale de alarma in sarcina
Autor: Dr. Andreas Vythoulkas