Travaliul: cum poti continua atunci cand ai impresia ca nu mai poti? Hai sa vorbim despre entonox

Photo by MART PRODUCTION, Pexels

Esti insarcinata si iti doresti sa nasti natural? Atunci clar cauti sa te informezi riguros despre tot ce inseamna travaliul si nasterea, despre ce tehnici te pot ajuta si ce modalitati exista pentru a-ti usura din acea intensitate si, sa recunoastem, durere. Incepe travaliul. Apoi ajungi intr-un moment in care ai impresia ca nu mai poti continua…

Da, inveti despre metoda Lamaze, despre tehnicile Bradley, despre autohipnoza, masaj pentru spate, autosugestii, va fi prezenta poate si o moasa blanda sau chiar partenerul, si citesti despre tot felul de alte informatii utile despre cum poti sa te relaxezi in acele momente. Poate ai norocul sa fie si partenerul tau alaturi, pregatit si el, acolo, pe “campul de lupta”. Si speri din tot sufletul sa fii tu una dintre acele femei care se poate bucura de o nastere rapida, usoara…

Este minunat daca e totul exact asa cum am scris mai sus…

Dar cand vor incepe sa se intensifice contractiile… parca toate acele informatii citite, aflate se sterg, toate acele tehnici te ajuta mai putin decat te astepti. Sau sunt din ce in ce mai greu de controlat. „Aaaaaa… cum scria in carte ca trebuie sa fac? Cum sa respir? Ce sa vizualizez?” Mintea percepe intensitatea acelei “lupte”, iar corpul isi doreste sa fie lasat in pace si sa faca ceea ce are de facut.

Indoiala

Si uite vine momentul acela in care parca te incearca gandul de… “poate era mai bine daca acceptam epidurala?”. Nu stiu. Poate. Dar daca dilatarea colului a ajuns la 8-9 cm si ai impresia ca “nu mai poti” si nu prea ai cum sa pui pe “pauza” momentul si sa zici “hai ca vom continua scena respectiva din film, poate maine, ce spuneti?”. Nu prea ai cum. Trebuie sa continui, iar razboinica din tine parca ar scoate steguletul alb si ar capitula exact atunci…

Cum poti sa continui travaliul, atunci cand ai impresia ca nu mai poti continua?

Cum ar fi, daca ti-as spune ca poti avea un ajutor real si minunat in acel moment? Un fel de “inca un aliat” de incredere. Un fel de plan de rezerva.

Entonox-ul. Contine 50% protoxid de azot si 50% oxigen. Sau acel gaz ilariant despre care sigur ai auzit. Si care poate sa-ti mai ia din intensitatea durerii cu pana la 30%. Si cand esti acolo, in “mijlocul actiunii”, crede-ma, orice ajutor conteaza.

De ce ar putea fi mai bun entonox-ul decat epidurala? Epidurala elimina o parte mai mare din durere, de acord. Dar epidurala vine la pachet de multe alte efecte secundare si complicatii. In cazul entonox-ului, efectele adverse sunt mult mai mici si cel mai important, nu-i dauneaza copilului si nici nu interfereaza cu procesul nasterii. Treci mai usor peste contractii si detii controlul asupra corpului tau! Iar la expluzie nu prea are cu ce sa te ajute medicul sau moasa, pentru ca tu simti exact cand trebuie sa “impingi”. Iar ceilalti devin mai mult spectatori tacuti. Sau suporteri fanatici. (Cu urale si incurajari, daca ai nevoie.) :))

Dar de ce nasterea doare?

Doar si mamiferele nasc… Dar de ce ele nasc mai usor? Uite raspunsul, din punct de vedere stiintific: „pentru ca mamiferele nu au aceste capacitati de a analiza, de a socializa, de a organiza, de a lua decizii” scrie mothering.com.  Da, de a “gandi (prea) mult”, de a “diseca firul in patru”. Nasterea e mai dificila, in cazul nostru, din cauza neocortexului. Leoaicele nu se gandesc la travaliu, la ce o sa fie, cum o sa fie, ce o sa se intample, doar lasa corpul sa faca ce are de facut.

Poate ai auzit de ciclul Frica-Tensiune-Durere. Orice lucru de care ti-e frica, va crea o anumita tensiune in corp. Iar tensiunea respectiva, ghici ce va face? Va cauza durere. Cine “zice” ca acea “experienta” este durere? Creierul. El este vinovatul. Si cum facem atunci ca sa-i zicem creierului sa mai faca “pauze”, din cand in cand? Pentru ca altfel, “frica va produce tensiune, mai multa frica si mai mare tensiune. Si toate acestea vor aduce, o si mai mare durere” explica mothering.com.

Poate, de aceea, o idee buna ar fi entonox-ul. Inhalezi, efectul se instaleaza rapid si dureaza pana la doua minute. Suficient cat sa te ajute sa gestionezi o contractie mai dificila, nu-i asa? 🙂

Retine: Inainte de a utiliza entonox-ul este recomandat ca doctorul sa cunoasca istoricul tau medical si sa fie familiarizat cu acest tip de analgezic.

Autor: Inga Stoian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here