Inducere travaliu: terapii naturale pentru provocarea nasterii

terapii-naturale-pentru-inducere-travaliu

Sarcina dureaza in medie 40 de saptamani. Daca aceasta perioada a trecut, iar cel mic nu da niciun semn ca ar vrea sa vina pe lume, este posibil sa te confrunti cu o sarcina postmatura, in care va trebui sa apelezi la metode de inducere a travaliului.

In mod normal, nasterea la termen se desfasoara intre saptamanile 38 si 41. Sunt insa situatii cand aceasta perioada este depasita, iar medicul iti poate propune inducerea travaliului, pentru a evita riscul de moarte fetala. Indicatiile pentru declansarea nasterii trebuie sa fie intotdeauna bine argumentate si sa tina seama de starea mamei si a fatului. 

Indicatiile materne sunt necesare atunci cand sarcina pune in pericol viata si sanatatea femeii: in cazurile de hipertensiune indusa de sarcina, in cazurile de diabet zaharat, in patologia renala sau cardiaca a femeii, in situatia de ruptura prematura a membranelor, etc. Si in cazurile in care medicul constata ca sarcina reprezinta un pericol pentru fat (retard intrauterin, infectie intrauterina la mama sau fat, ruperea membranelor antepartum, in caz de graviditate la termen de peste 34 de saptamani, etc.), se indica inducerea travaliului.

Totusi, sunt nenumarate situatiile in care inducerea travaliului este contraindicata: placenta praevia (cand exista sangerari vaginale sau placenta este inserata jos), pozitionarea transversala a fatului, ruptura uterului, etc. Asadar, indiferent de situatie, niciodata nu trebuie sa actionezi de capul tau si doar urmand sfatul medicului. In general, medicii propun inducerea travaliului prin metode naturale, iar in caz de nereusita, apeleaza la metode medicale.

Sex pentru inducerea travaliului 

Nu exista studii concrete care sa ateste ca sexul induce travaliul, insa, exista motive reale care ne fac sa credem asta. Activitatea sexuala practicata in ultima parte a sarcinii se dovedeste un bun stimulent pentru declansarea nasterii. In primul rand, miscarea practicata in timpul actului sexual ajuta la stimularea uterului. Apoi, sperma contine o concentratie mare de prostaglandine, hormoni care inmoaie colul uterin, ajutand la dilatare, atunci cand incepe travaliul. Nu mai punem la socoteala orgasmul, care, se stie foarte bine ca determina aparitia contractiilor uterine.

Sexul poate fi practicat doar pana in momentul in care se rupe apa, apoi este interzis. Stimularea sanilor este o alta metoda de declansare a nasterii. Prin stimularea mameloanelor se elibereaza ocitocina, hormonul cel mai eficient si mai des folosit in inducerea travaliului. Aceasta actioneaza determinand contractii puternice la nivelul uterului. Aceasta practica este indicata doar sub indrumarea medicului, caci contractiile pot fi foarte puternice, caz in care fatul ar putea avea de suferit.

Uleiul de ricin, datorita proprietatilor laxative si purgative, stimuleaza miscarile intestinale si, impreuna cu acestea si uterul. De obicei, medicii recomanda aceasta metoda doar in cazul in care te afli deja in travaliu, dar este nevoie de contractii mai puternice. In cazul folosirii uleiului de ricin, exista riscul declansarii unei diarei severe, cand femeia se poate deshidrata foarte repede. De aceea, nu incerca daca nu ai recomandarea medicului!

Remedii fitoterapeutice pentru inducerea travaliului

Anumite plante medicinale, cum ar fi obligeana, rostopasca, salvia, pelinul, feniculul, inul, rubarba, vascul sunt recunoscute ca fiind puternice stimulente uterine. Insa, nu s-a demonstrat cu certitudine care ar fi efectele adverse asupra mamei si a fatului, de aceea, ai nevoie de sfatul medicului inainte de a le folosi.

Anumite Condimente (ardeiul iute, cimbrul, busuiocul,oregano) au proprietati care pot declansa contractiile uterine, desi nu este inca demonstrat cum sau in ce cantitati ar trebui consumate. Ananasul contine bromelaina, o enzima vegetala care ajuta la netezirea cervixului si astfel activeaza travaliul. Insa, aceasta enzima este continuta in cantitati mici, de aceea, doar un consum sporit de ananas proaspat (nu conservat) te poate ajuta in declansarea nasterii. La inducerea pe cale naturala a travaliului pot fi de folos si mersul pe jos sau practicarea unor exercitii de miscare usoara.

Cercetatorii sustin ca initierea travaliului are loc in momentul in care hormonii eliberati de corpul bebelusului, gata sa vina pe lume, intra in contact cu hormonii eliberati de corpul mamei.

Sfat: Niciuna dintre aceste metode naturale de inducere a travaliului nu s-a demonstrat a fi cu adevarat eficienta. Cu siguranta ca acestea nu declanseaza nasterea, insa pot ajuta la stimularea contractiilor uterine. Unele dintre aceste tehnici pot fi chiar periculoase si nu trebuie sa te folosesti de ele la voia intamplarii. De aceea, trebuie sa pastrezi in permanenta legatura cu medicul, caci el este singurul in masura sa-ti indice cand anume si prin ce metode trebuie indus travaliul.

Atentie: Oricat de multe metode naturale de inducere a travaliului ai folosi, daca organismul tau nu este pregatit sa intre in travaliu, iar bebelusul nu da semne ca ar dori sa vina pe lume, acestea vor fi in zadar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here