Canicula si sarcina: exercitii pentru „picioare usoare”

foto: mybodymybaby.com

Este cunoscut faptul ca in timpul sarcinii, de cele mai multe ori, pot aparea edeme (umflarea picioarelor). Acest lucru se intampla din pricina schemei hormonale specifice perioadei de sarcina. Suplimentar, vara, din cauza caldurii extreme, venele se dilata, iar retentia hidrosalina (edem) este accentuata. Astfel, iti propun cateva exercitii eficiente in prevenirea si combaterea „depozitelor“ incomode.

„Picioare usoare“

Pe o saltea de gimnastica, stai intinsa pe partea stanga. Ridica piciorul drept si sustine-l cu mana din portiunea mijlocie a coapsei. Membrul inferior trebuie sa fie ridicat cat mai mult, daca se poate chiar vertical. Astfel, folosim in primul rand forta gravitationala pentru favorizarea intoarcerii sanguine venoase. Apoi, trage varful piciorului catre trunchi (flexie dorsala), urmata de impingerea lui catre tavan (flexie plantara). Executa aceasta miscare de „du-te vino“ de 10 ori. Daca apar „carcei“ la flexia plantara, limiteaza miscarea in acest sens si concentreaza-te pe flexia dorsala. Dupa aceea, realizeaza cercuri cat mai mari, cate 10 in fiecare sens, mobilizarea maxima fiind la nivelul gleznei. Aceste miscari sunt realizate in principal de musculatura gambei ce se incordeaza, aplicand in felul acesta o presiune moderata asupra venelor si, astfel, sangele venos este impins eficient catre inima. Asaza-te si pe partea dreapta si reia pas cu pas exercitiul pentru membrul inferior stang.

„Degete de pianist“

Inelele par sa se micsoreze pe zi ce trece? Apa se acumuleaza si la nivelul membrelor superioare, exprimarea maxima fiind simtita la degete. Simpla pozitionare a lor deasupra nivelului inimii poate da roade. Asadar, mainile sus, cat mai des. Suplimentar, poti executa miscari de rotatie ale mainilor, schimband sensul la fiecare 10 secunde. Apoi, tot cu manutele sus, strange pumnii si deschide-i, de 10-15 ori. Incearca aceste exercitii in fiecare dimineata si seara sau cand observi ca edemele s-au instalat si iti creeaza o senzatie neplacuta.

De cele mai multe ori, edemul este generalizat, dar sesizat clar la nivelul extremitatilor. Incearca sa elimini sarea din alimentatia ta, din cauza faptului ca aceasta are „darul“ de a atrage apa in tesuturi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here