Sex in timpul sarcinii: da ori ba?

Fotografie creată de Jonathan Borba, de la Pexels

Sarcina nu este o boala si, de aceea, viata ta trebuie sa se desfasoare la fel ca inainte, singura modificare tinand mai mult de ideea de a avea mai multa grija de tine si de bebelusul din burtica.

In timpul sarcinii, fara tigara, fara alcool, dar sex, da ori ba?

Relatiile sexuale reprezinta o oportunitate minunata pentru parteneri de a-si pastra viata intima, chiar daca urmeaza sa devina parinti.

Sexul poate fi sigur atata timp cat sunt urmate anumite instructiuni. In consecinta, sfaturile referitoare la comportamentul sexual al partenerilor, atunci cand femeia este insarcinata, depind nu numai de circumstantele medicale, ci si de implicarea emotionala a viitorilor parinti. In cele mai multe dintre cazuri, relatiile sexuale pe timpul sarcinii nu implica niciun fel de riscuri, insa pentru siguranta si linistea ta, cel mai indicat ar fi sa ceri sfatul medicului specialist.

In cazul unei gravide cu o sarcina normala, fara compliactii, contactele sexuale nu sunt interzise. Medicii recomanda insa ca acestea sa fie mai rare in ultimul trimestru si mai ales sa fie evitate partidele de sex „prea active sau prea indelungate” ca si pozitiile suprapuse. Aceasta este o simpla precautie, deoarece pana in prezent nu exista dovezi clare referitoare la faptul ca actul sexual ar putea duce la o nastere prematura, iar studiile nu au aratat niciun indiciu in ceea ce priveste modificarea greutatii la nastere sau lungimii fatului, ai carui parinti au avut contacte sexuale in ultimele trei luni de sarcina.

Hormonul prostaglandina, responsabil pentru pregatirea nasterii, se gaseste in sperma, insa in cantitati foarte mici, nesemnificative pentru declansarea nasterii. De asemenea, cercetatorii din intreaga lume sunt de parere ca actul sexual nu are nicio legatura cu ruperea membranelor.

Interzicerea sexului pe timpul sarcinii se face doar in anumite situatii specifice ce pot dauna fatului, mai ales daca exista o patologie asociata sarcinii care poate provoca avortul. Pierderea unei sarcini anterioare sau nasterea inainte de termen, sangerarile vaginale, incontinenta cervicala sau contractiile dureroase in timpul actului sexual ar fi principalele contraindicatii legate de activitatea sexuala pe parcursul graviditatii. In astfel de cazuri obstetricianul are datoria de a te instiinta daca sexul este periculos sau nu si, evident, iti va prescrie un tratament de mentinere a sarcinii daca acest lucru este necesar.

Fiecare cuplu este diferit. Este posibil ca unii viitorii parinti sa aiba o viata sexuala activa pe tot parcursul sarcinii, in timp ce altii sa nu se apropie unul de celalalt pana nu se naste copilul.

Uneori, femeia este cea care isi doreste mai multa intimitate cu sotul ei, deoarece este bine stiut faptul ca hormonii sunt foarte „jucausi” in timpul sarcinii, iar sotul sa fie cel care bate in retragere sau chiar refuza apropierea fizica…”de teama sa nu-i faca ceva” fatului din burtica. Unii barbati sustin ca se simt rusinati fata de viitorul copil sau ca au nevoie sa se obisnuiasca cu schimbarile fizice prin care trece femeia.

Retine!

  • De obicei, cele mai confortabile pozitii sexuale pentru burtica ta sunt cele in tu stai deasupra sau pe o parte, mai ales pe masura ce sarcina inainteaza in varsta.
  • Evita obiectele sexuale, dar si dusurile vaginale. 
  • Buna intelegere, empatia, creativitatea si umorul va pot ajuta mult in aceasta perioada astfel incat sa aveti o viata intima cat mai frumoasa. 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here