Senzorii de monitorizare a glicemiei, importanti pentru femeile insarcinate

Senzorii de monitorizare a glicemiei sunt extrem de importanti in cazul femeilor insarcinate care sufera de diabet, sustin medicii, precizand ca femeile diagnosticate cu aceasta boala trebuie sa stie cum pot controla maladia, pentru a nu intampina probleme in dezvoltarea fatului.

Vezi si Ce test trebuie sa faca gravidele pentru a vedea daca au diabet gestational

“In cazul in care o femeie este insarcinata nu creste valoarea glicemiei, numai modificarile hormonale tipice ale sarcinii pot sa influenteze intr-adevar echilibrul diabetului. A vedea pe un grafic pe care il vezi in timp real ce se intampla cu valoarea ta de glicemie si cum o interpretezi si ce ai de facut este practic lucrul cel mai important pentru ca altfel semnele si simptomele pe care le ai este posibil sa nu stii sa le interpretezi corect”, a spus dr. Adriana Dumitrescu medic primar in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul unui workshop organizat de Ziua Mondiala a Diabetului.

De asemenea, Dumitrescu mai sustine ca este un lucru traumatizant pentru pacienti ca sa se intepe zilnic in deget pentru a analiza valoarea glicemiei. Astfel, este important ca fiecare sa aiba un senzor de monitorizare.

“Acest senzor sau acest sistem de monitorizare a glicemiei este extrem de important ca fiecare persoana sa poata sa isi vada si sa simta propriile evolutii pentru ca noi nu stim. (…) Sistemele de monitorizare sunt absolut obligatorii pentru orice persoana care doreste sa faca un copil, dar si pentru orice diabetic care doreste sa stie cat are glicemia. (…) Pentru o persoana insarcinata o hipoglicemie sau o coma hipoglicemica poate reprezenta un act dramatic pentru ca poate influenta evolutia fatului”, a mai spus medicul.

Totodata, un dezechilibru al glicemiei in timpul sarcinii poate determina o coma hipoglicemica ce duce, ulterior, la probleme in evolutia fatului.

“Un dezechilibru anterior sarcinii poate duce chiar daca ne echilibram poate sa duca la niste elemente negative asupra sanatatii. Ca sa nu ajungem la situatiile acestea trebuie sa controlam lucrurile acestea din timp si sa invatam cat mai multe lucruri despre controlul diabetului”, a mai adaugat medicul.

Specialistii mai spun ca fiecare persoana periodic trebuie sa mearga la medic si sa faca analizele necesare

„O persoana sanatoasa trebuie sa faca setul anual de analize, screeningul pentru toate afectiunile, pentru ca exista boli grave, cum este cancerul, bolile invalidante. (…) Nu trebuie sa mancam nervos, cu gandul la alte activitati. Sa acordam un pic din viata si exercitiilor fizice si sportului. In momentul in care suntem diagnosticati cu alta boala, putem sa ne gandim ca aceasta boala reprezinta un stres pentru organismul nostru si este posibil ca chiar daca nu suferim de diabet, sa se declanseze un diabet secundar sau in timp acest stres sa influenteze secretia de insulina si este posibil sa facem un diabet”, a mai spus medicul.

Pacientii care sufera de diabet sustin ca boala nu ii determina sa fie diferiti, ci doar sa aiba un stil de viata mai diferit.

“Pe perioada sarcinii intr-adevar sunt riscuri si pentru mama, si pentru fat, dar eu am invatat foarte mult despre diabetul meu de cand am avut senzori pentru glicemie. Au fost suportati de mine, pentru ca statul nu a decontat suma. Acum ii deconteaza. A fost un instrument foarte bun, care m-a ajutat sa invat despre diabet si sa fac un copil”, a spus Ana, una dintre pacientele prezente la workshop.

Sursa: Mediafax.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here