Animale de companie in sarcina: pericolele la care se expune gravida

Imagine de dbkatayama de la Pixabay

In ziua de azi, sunt foarte multe cupluri care detin cel putin un animal de companie, fie el catel, pisica, broasca testoasa sau papagal. Daca esti o iubitoare de animale si te hotarasti sa ramai insarcinata, trebuie sa iei cateva masuri de precautie in ceea ce priveste sanatatea ta si a viitorului bebelus.

Unele femei insarcinate detinatoare de animale de casa, in momentul in care au aflat ca vor avea un copil, chiar renunta la micile necuvantatoare. Aceasta actiune nu reprezinta neaparat o rezolvare a problemei. Pentru a-ti veni in ajutor, am alcatuit o lista a tipurilor de animale de casa care pot reprezenta chiar si cel mai mic pericol pentru tine si copilul tau si iti vom recomanda cateva sfaturi care va vor ajuta sa locuiti impreuna in continuare.

Ce se intampla daca ai un caine ca animal de companie

In general, cainii nu prezinta niciun risc asupra sanatatii, nici pentru femeile insarcinate si nici pentru viitorii bebelusi. Pe perioada sarcinii, principala grija ar fi legata de faptul ca, daca ai un caine de talie mare, acesta ar putea sa sara pe burtica ta atunci cand stai intinsa in pat sau asezata intr-un scaun.

Trebuie mentionat de la bun inceput ca un caine ar face acest lucru numai din dorinta de a se juca cu tine si de a-ti demonstra afectiunea lui. In astfel de cazuri, cel mai bine ar fi sa-l sa-l dresezi sa nu mai sara asupra ta.

O alta preocupare apare abia dupa ce se naste copilul. In general, cei mici nu pricep pericolul la care se expun si, din dorinta lor de a explora mediul inconjurator ar putea, spre exemplu, sa traga cainele de coada sau sa se furiseze pe la spatele lui si sa-l sperie. Din nefericire, explorarea inocenta a copilului poate provoca un raspuns involuntar din partea cainelui. De aceea, identifica din timp obiceiurile cainelui care pot cauza probleme si incearca sa-l dresezi in acest sens.

Foarte multi parinti decid sa-si ia un caine cu putin timp inainte sau dupa nasterea copilului, pentru a-i creste impreuna. Din pacate, bebelusul poate inhala parul cainelui, ceea ce nu este tocmai bine deoarece ar putea face un ghem pe plamani. De aceea, toata casa trebuie aspirata foarte des, bine aerisita, iar cainelui nu trebuie sa i se permita sa doarma in aceeasi camera cu copilul.

Inca dinainte de nastere, ar fi bine sa-ti dresezi catelul in ideea in care deja s-ar afla un copil in casa. Foloseste o papusa pe care sa o infesi sau sa o legeni, de fata cu cainele. Observa-i reactiile acestuia pentru a afla ce comportament va avea fata de bebelusul ce va veni. Chiar daca nu-ti vine sa crezi, catelul ar putea deveni gelos, motiv pentru care, ori de cate ori poti, acorda-i si lui putina atentie si nu uita sa te mai joci cu el din cand in cand. Nu-ti lasa niciodata bebelusul singur cu cainele si de fiecare data cand animalul se afla in preajma voastra, supravegheaza-l.

Mamica si pisica

Principala preocupare legata de pisici este transmiterea unei infectii numita toxoplasmoza. Aceasta infectie se poate trasmite prin contactul direct sau indirect cu fecalele felinelor.

Daca o femeie este imunizata impotriva toxoplasmozei inainte de sarcina, viitorul bebelus este in siguranta. Conform specialistilor, daca gravida se infecteaza cu acest parazit, intre a 10-a si a 24-a saptamana de sarcina, riscul ca fatul sa sufere de pe urma infectiei este de aproximativ 5-6%. Efectele asupra copilului se pot traduce prin nastere prematura, greutate mica la nastere, febra, icter, defecte ale retinei, retard mental sau calcificare a creierului.

Daca boala este contractata de catre mama in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, fatul este expus unui risc mai mare de infectare, insa efectele sunt mult diminuate, de vreme ce majoritatea organelor sunt deja dezvoltate. In cazul in care femeia gravida nu si-a facut vaccinul impotriva toxoplasmozei inainte de sarcina, iar boala este depistata in timpul celor noua luni de zile, se poate efectua un test de graviditate pentru toxoplasma care determina perioada in care viitoarea mama a contractat parazitul. Daca este depistata, infectia poate fi tratata fara sa existe riscul aparitiei malformatiilor congenitale la fat.

Pentru evitarea oricaror probleme, in cazul in care detii o pisica, ar fi bine sa eviti pe cat posibil contactul cu aceasta, in special cu fecalele ei. De aceea, lasa pe altcineva sa-i schimbe cutia cu nisip, iar la gradinarit foloseste intotdeauna manusi, mai ales daca stii ca pisica ta isi face nevoile in curtea casei. Dupa nastere, nu lasa niciodata copilul nesupravegheat in compania pisicii.

Reptilele si amfibienii ca animale de companie

Nu stim cate dintre cititoarele noastre au ca animale de companie o soparla, o iguana, o broasca testoasa sau un sarpe de casa, insa este important de mentionat ca aceste vietati sunt destul de periculoase pentru sarcina, contactul cu fecalele acestor animale, direct sau indirect, putand duce la infectarea cu salmonela. De asemenea, copiii sub cinci ani sunt si ei expusi riscului contractarii acestei bacterii deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat pana la aceasta varsta. Din pacate, cea mai buna metoda de precautie in astfel de cazuri este renuntarea la aceste vietati sau mutarea lor in afara casei.

Daca decizi sa convietuiesti cu o broasca testoasa sau o iguana, intotdeauna spala-te bine pe maini cu apa calda si sapun dupa ce pui mana pe ea sau manevrezi cusca in care traieste. Nu lasa reptilele sau amfibienii sa umble prin bucatarie, in apropierea mesei sau a altei suprafete de gatit. Nu folosi chiuveta de la bucatarie pentru a spala aceste animale de companie sau pentru a curata cusca. De asemenea, daca vrei sa le speli in baie, dupa orice igienizare, dezinfecteaza tot. Nu-ti lasa copilul sa se joace cu reptilele sau amfibieni, chiar daca aceste animale se afla in cusca.

Esti insarcinata si vrei sa-ti iei un papagal?

Indiferent ce pasare ai avea acasa, daca este sanatoasa, lucru confirmat de veterinar, nu ar trebui sa existe niciun pericol pentru tine sau pentru bebelus. Uneori, insa, pasarile pot fi purtatoare de campylobacter, salmonela, chlamidioza sau unele infectii protozoare care pot fi contagioase pentru om. Unele pasari, precum papagalii cacadu, poarta sub pene foarte multe particule de praf. In astfel de situatii, un filtru pentru purificarea aerului este absolut necesar, daca te gandesti sa faci un copil sau esti deja insarcinata. In timpul primului control ginecologic, ar fi bine sa-ti informezi medicul asupra faptului ca ai ca animal de companie o pasare. Intotdeauna, dupa ce pui mana pe pasare sau pe cusca acesteia, spala-te bine cu apa calda si sapun. Roaga pe altcineva din familia ta sa curete cusca papagalului, deoarece contactul cu materiile fecale poate fi periculos pentru o femeie insarcinata. Dupa nasterea copilului, nu lasa pasarea sa se apropie de obiectele bebelusului.

In cazul in care locuiesti la curte si in jurul tau sunt multe animale, nu trebuie sa-ti muti domiciliul pentru ca esti insarcinata. Tot ce trebuie sa faci este sa stai cat mai departe de zonele in care acestea traiesc. Nu participa la hranirea lor, iar daca totusi o faci, de fiecare data spala-te bine pe maini cu apa calda si sapun. Consuma doar lapte pasteurizat si apa imbuteliata. Ca sa poti bea linistita apa de la fantana, asigura-te ca aceasta este filtrata.

Daca ai acasa un hamster, un porcusor de Guineea sau orice alta specie de rozatoare, ar fi bine sa eviti pe cat posibil contactul cu aceste rozatoare pe timpul sarcinii si sa-ti intrebi medicul asupra posibilitatilor de imunizare impotriva virusilor ce pot fi transmisi de aceste animale.

Animalele de la ferme pot transmite listeria, campylobacter, salmonela sau cryptosporidium, toate acestea avand efecte negative asupra sarcinii si a bebelusului. Orice alimente crude de origine animala, precum carnea, laptele si produsele lactate, ouale, fructele de mare si anumite fructe si legume pot gazdui bacteria salmonela.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here