Sarcina este considerata perioada in care creste considerabil probabilitatea de a te confrunta cu sindromul picioarelor nelinistite, in special in ultimele trei luni de sarcina. Afla aici ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune.
Citeste si: Cat si de ce trebuie sa doarma femeile insarcinate?
Sindromul picioarelor nelinistite este o afectiune cu care se confrunta intre 10-15% din oameni, femeile fiind afectate in cele mai multe dintre cazuri. Sindromul picioarelor nelinistite poate fi si unul dintre simptomele pe care le experimenteaza intre 10-34% dintre femeile insarcinate, scrie mothertobaby.com.
Afectiunea respectiva este asociata cu o senzatie neplacuta si constanta de a-ti misca picioarele, care se declanseaza seara si se agraveaza in timpul noptii, atunci cand persoana incearca sa se odihneasca. Senzatia se mai amelioreaza in momentul in care persoana isi misca sau isi maseaza picioarele. Iar acest lucru duce la un somn fragmentat, insuficient, necalitativ.
Atunci cand sindromul picioarelor nelinistite apare pentru prima data in timpul sarcinii, acesta este denumit sindrom de tip secundar, daca persoana se confrunta si in trecut cu aceasta afectiune, atunci aceasta capata denumirea de sindromul idiopatic sau de tip primar.
Daca apare in sarcina, in majoritatea cazurilor acesta dispare la scurt timp dupa nastere (cam la cateva saptamani).
Citeste si: Esti insarcinata? Renunta la vicii, pentru a nu afecta copilul!
,,Pentru a stabili ca este intr-adevar vorba despre sindromul picioarelor nelinistite, femeia gravida ar trebui sa discute cu un specialist, care va urmari cele patru criterii:
- Nevoia irezistibila de a-ti misca picioarele (bate din picior sau isi freaca un picior de celalalt), uneori are o senzatie de furnicaturi, amortire sau chiar durere.
- Aceasta neliniste motorie este resimtita in perioadele de inactivitate, deseori exact inainte ca persoana sa adoarma.
- Simptomele apar si se agraveaza spre seara sau noaptea
- Disconfortul se amelioreaza in momentul in care persoana isi misca picioarele sau le maseaza.
Sindromul picioarelor nelinistite ar trebui diagnosticat de un specialist, fiindca acesta ar putea mima simptomele altor afectiuni, cum ar fi crampele nocturne”, spune Patricia Markland Cole, coordonatoarea programului Mother To Baby din cadrul unei organizatii a specialistilor teratologi (n.a : teratologie – ramura a anatomiei si a fiziologiei, care se ocupa de anomaliile morfologice ale vietuitoarelor).
Cauzele sindromului picioarelor nelinistite nu sunt clare. Cu toate acestea exista cateva ipoteze, precum nivele scazute de acid folic sau de fier in sange, sau de vitamina D, care pot afecta nivelul de dopamina (un neurotransmitator care ajuta la controlul centrilor din creier raspunzatori de reglarea miscarilor). Alti specialisti sustin ca acest sindorm ar putea fi legat de unii factori ereditari.
Iata ce ar putea face femeia insarcinata astfel incat sa amelioreze disconfortul adus de sindromul picioarelor neliniste:
Sa renunte la fumat, sa nu consume cofeina sau medicamente care scad nivelul de dopamina (unele antihistaminice), sa-si maseze des picioarele, sa faca exercitii de stretching, sa poarte ciorapi compresivi si suplimente de acid folic, fier si vitamina D (doar la recomandarea doctorului!), scrie mothertobaby.com.
Citeste si: Esti insarcinata? Nu te mai stresa!