Dupa ce exaltarea vestii ca esti insarcinata incepe sa dispara, iar corpul tau incepe sa se confrunte cu modificarile specifice graviditatii, vei simti cum un usor sentiment de panica pune stapanire pe mintea ta. Ce poti face sa te asiguri ca aceasta sarcina incepe si se pastreaza sanatoasa? Vei sti unde sa cauti ajutor atunci cand vei avea nevoie cu adevarat?
Recunoasterea adevaratelor urgente ce pot aparea in timpul sarcinii nu este cel mai greu job al tau, sunt de parere specialistii. Mult mai important este sa inveti sa-ti asculti organismul si sa cauti indicii care te vor ajuta sa previi anumite afectiuni si complicatii medicale.
Femeile din ziua de azi sunt din ce in ce mai ocupate si obisnuite sa faca mai multe lucruri deodata. Lucreaza si in timpul mesei, depun nenumarate eforturi pentru a respecta deadline-urile, ignora starea de stres si oboseala si, cu toate acestea, se asteapta ca organismul lor sa le inteleaga. In timpul sarcinii, limitele la care poate fi supus corpul nostru, devin brusc tangibile. Iar daca nu vom avea grija sa respectam aceste limite, ne vom expune la tot felul de pericole.
De aceea, daca esti gravida, doar simplul fapt ca starea ta generala nu este prea buna, adica nu te simti foarte bine, ar trebui sa-ti dea de gandit, sa ceri sfatul unui medic pentru a preintampina eventualele complicatii.
Prima jumatate a sarcinii. De obicei, cand se vorbeste despre sarcina, se foloseste termenul de trimestre. Cand in discutie apar urgentele medicale, este mult mai usor sa impartim perioada sarcinii in doua jumatati: urgentele care apar inainte de a 20-a saptamana de sarcina se trateaza, de obicei, diferit decat cele ce apar dupa luna a cincea de gestatie. De exemplu, daca vei ajunge la spital cu o problema medicala, iar sarcina ta este trecuta de cinci luni, vei fi preluata de specialistii de la maternitate. In schimb, daca ai probleme inainte de luna a cincea, vei fi preluata de specialistii de la camera de urgenta.
Sangerarile Cea mai comuna cauza de sangerare inainte de a 20-a saptamana de sarcina este avortul spontan. Studiile arata ca intre 20 si 40% dintre sarcini se termina printr-un avort spontan. In astfel de situatii, trebuie sa gandim ca avortul spontan este modalitatea prin care organismul nostru se asigura ca vom avea o sarcina sanatoasa si vom aduce pe lume un copil sanatos.
Cel mai des intalnit motiv de avort spontan este reprezentat de anomaliile genetice, iar factorii care pot contribui la o astfel de complicatie sunt direct relationati cu varsta viitoarei mame, istoricul medical, anumite infectii precum sifilis sau HIV si unele anomalii anatomice ale uterului sau cervixului.
Un alt factor ar fi tutunul sau expunerea la medii in care se fumeaza, insa acesta poate fi usor prevenit cu putina buna-vointa. Avortul spontan in prima parte a perioadei de graviditate nu poate fi prevenit, oricat de mare ar fi dorinta, iar sangerarea este principalul indiciu. Daca vei avea sangerari fara dureri, medicul nu va putea decat sa constate avortul spontan. In cazul in care prezinti sangerari abundente si cu dureri, va trebui sa mergi imediat la camera de urgenta. Alte cauze de sangerari, insa foarte rar intalnite, ar putea include infectiile cu Chlamydia sau gonorea.
Foarte important de mentionat este faptul ca, in prima jumatate a sarcinii, una dintre cele mai periculoase cauze de sangerari este sarcina ectopica, ceea ce inseamna implantarea embrionului pe una dintre trompele uterine si nu in uter, acolo unde ii este locul.
Ce ar trebui sa-ti atraga atentia?
Asa cum spuneam, este foarte usor sa identifici anumite simptome, insa cel mai indicat ar fi sa stii sa le previi. In cazul in care constati ca suferi de greturi si varsaturi, ameteala, dureri de cap, probleme respiratorii, dureri in zona pieptului, tulburari de vedere, slabiciune musculara, sangerari vaginale, disconfort in zona spatelui sau a pelvisului, dureri de burta, contractii sau simti ca bebelusul tau nu mai are aceeasi activitate mobila ca de obicei, ar fi cazul sa ceri de urgenta sfatul unui medic.
Aceste simptome sunt semnele de alarma ale unor complicatii serioase care ar trebui tratate cat mai curand. Daca observi una dintre aceste manifestari, respira adanc, bea niste apa, asaza-te pe pat si incearca sa vezi daca simptomele persista sau se diminueaza.
Citeste si: Semnale de alarma in sarcina