Tu
Nu ti-a venit menstruatia si, din ce in ce mai mult, esti convinsa ca visul tau de a deveni mama urmeaza sa se implineasca. Semnele distinctive de sarcina incep sa devina din ce in ce mai evidente. Sanii sunt incordati si umflati, iar uneori devin chiar durerosi, ai probabil si putine greturi, mai ales dimineata, si te simti mai obosita decat de obicei. Hormonii, adica progesteronul, estrogenul si gonadotropina corionica sunt responsabili de toate starile de rau. Rolul hormonilor este de a impiedica expulzarea embrionului din mucoasa uterina. Este, de asemenea, posibil sa incepi sa simti nevoia sa urinezi mai des, sa iti creasca pofta de mancare sau, din contra, sa ai o repulsie fata de tot ceea ce inseamna mancare. Se mai poate intampla sa sesizezi o modificare a simtului mirosului. Poti sa sesizezi si anumite sangerari ce rezulta din implantarea oului in peretele uterin. Fii prudenta daca acestea sunt insotite de dureri in partea de jos a abdomenului. Poate fi vorba de o sarcina „fixata prost”, ce se va finaliza printr-un avort spontan sau de o sarcina extrauterina.
Bebelusul tau
Diviziunile celulare se accelereaza, marimea discului embrionar (deja nu-l mai numim „ou”) este de 1,5 mm si isi dubleaza volumul in fiecare zi. Pe partea superioara apare o umflatura care va da nastere mai tarziu viitorului sistem nervos. Apare si o “schita” a sistemului cardiac sub forma a doua tuburi. In aceasta saptamana, inima embrionului bate deja, gratie fuziunii vaselor sanguine! Embrionul seamana cu o virgula. Membrele nu sunt inca formate, dar plamanii se contureaza. Embrionul ar trebui sa fie de acum bine fixat in mucoasa uterina.
De stiut
Sistem privat sau sistem public? Nastere naturala sau cezariana? Este momentul sa iti pui intrebarile potrivite si sa incepi sa iti pregatesti nasterea, acest lucru presupunand si maternitatea unde urmeaza sa vina pe lume copilul tau. Este momentul sa stabilesti o intalnire cu medicul ginecolog. El iti va confirma sarcina, apoi iti va recomanda efectuarea unor examene clinice, un bilant al starii de sanatate. Gandeste-te ca avenit momentul sa adopti un regim alimentar sanatos si echilibrat si ca nu este prea tarziu sa incetezi sa mai bei alcool sau sa fumezi. Fii prudenta in privinta medicamentelor si pune-l la curent pe medicul ginecolog in cazul in care urmezi un anumit tratament. Daca ai greturi, poti incerca sa le limitezi. Pentru aceasta incearca sa iei micul dejun in pat, asezata cat mai confortabil. Hidrateaza-te cat mai bine si incearca sa iei mici pauze de cateva minute in activitatea ta, la fiecare doua ore.
Primele organe incep sa se formeze. Nemaipomenitele celule ale inimii
Dupa doar 3 saptamani, inima este un grup de celule musculare letargice si minuscule, dar care 22 de zile mai tarziu va exploda de viata. O celula se contracta spontan, aceasta miscare se propaga in celulele vecine, ceea ce provoaca o reactie in lant, pana cand toate celulele inimii incep sa bata. Nu este extraordinar? E ca si cum aceste cateva celule pun tot grupul sa danseze! Aceste celule sunt programate pentru a controla bataile fetusului pana cand creierul isi preia sarcinile in saptamanile ce vor veni. Pentru moment, inima distribuie hrana si oxigenul de care embrionul are nevoie pentru a creste. Inima viitorului bebelus bate deja cu aproape 150 de batai pe minut. Aproape de doua ori mai mult decat in cazul unui adult. Oricum ar fi, nu poti auzi aceste batai mai devreme de saptamana a 12-a nici cu stetoscopul, nici la ecograf. Mai ai putin de asteptat pana cand vei putea sa-i auzi inimioara si sa o simti.