Mama si bebelusul: A saptea luna de sarcina – Saptamana 29

Tu

In saptamana 29 de sarcina senzatia de greutate se accentueaza, intestinele sunt din ce in ce mai lenese, retentia de apa si de sare din organism provoaca ocazional edeme. Inaltimea uterului este de 28 cm, 10 cm in plus in 12 saptamani. E posibil sa fi acumulat peste 10 kg de la inceputul sarcinii. Respiri din ce in ce mai greu si batatile inimii s-au accelerat cu 10 pana la 12 batai pe minut mai mult fata de cum era inainte de a ramane insarcinata. Poti simti lovituri puternice din patea copilului si unele iti pot provoca rau. Este posibil, de asemenea, sa descoperi mici pete pe lenjerie la nivelul sanilor. Nu te speria. Este vorba de colostru, lichid care curge spontan si care contine numerosi anticorpi.

Bebelusul tau

Miscarile fetusului sunt din ce in ce mai putin ample deoarece dispune de tot mai putin spatiu. Ochii sunt larg deschisi, chiar daca retina ramane inca inactiva, iar genele au crescut. Bebe inghite o mare cantitate de lichid amniotic si descopera si dezvolta simtul gustului. Copilul masoara 36 cm si cantareste 1,300 kg. Culoarea ochilor nu este inca definitiva, iar acest lucru va fi sigur cel mai probabil la cateva luni dupa nastere. Copilul isi dezvolta din ce in ce mai mult simtul gustului gratie lichidului amniotic pe care il inghite si care variaza in functie de ce mananci. Aparatul digestiv al copilului functioneaza normal.

De stiut

Daca suferi de senzatia de picioare grele, incearca sa te obisnuiesti ca de fiecare data cand stai asezata sa le tii mai ridicate decat restul corpului. Ar trebui sa ai noua vizita prenatala in aceasta saptamana, ocazie cu care se masoara greutatea, tensiunea, se fac analize ale sangelui, se masoara uterul, se asculta bataile inimii bebelusului.

Bebe ia locul fetusului

Fetusul este deja bine dezvoltat: simturile sunt foarte active. Incepad cu cea de-a 29-a saptamana, copilul se va pozitiona catre partea de jos, apasand pe colul uterului tau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here