Mama si bebelusul: A sasea luna de sarcina – Saptamana 24

Tu

In sarcina, asteptarea venirii pe lume a unui copil este o perioada plina de emotii. Este posibil ca in aceasta sa ai vise foarte intense. Femeile insarcinate spun ca au vise „cu multa actiune”, in care isi vad parintii, fratii si surorile. Probabil ca venirea pe lume a copilului inseamna evolutia familiei si acest lucru este perceput si inconstient. Cat despre greutate, probabil ca ai asimilat intre 6 si 8 kg, iar talia ta a crescut cu 8 pana la 10 cm. Sarcina ta este vizibila de acum! Continua sa-ti supraveghezi greutatea pentru ca nu trebuie sa cresti in greutate mai mult de 400 g pe saptamana. Uterul are 24 de cm in inaltime. Este posibil sa simti anumite contractii deoarece uterul incepe sa se pregateasca de nastere. Cresterea volumului sanguin iti poate provoca ameteli. Fii atenta asadar la miscarile bruste si nu sta in locuri unde este cald si care nu sunt bine aerisite.

Bebelusul tau

Se misca mult, intre 20 si 60 de miscari intr-o jumatate de ora. Astfel isi descopera simtul tactil. Fetusul reactioneaza in egala masura la sunete. El sta intr-un mediu destul de zgomotos (bataile inimii tale, respiratia ta), dar percepe si zgomotele din exterior (vocea tatalui sau pe care o va recunoaste dupa ce se va naste, sunetul unei usi) chiar daca sunt diminuate de mediul acvatic in care traieste deocamdata. Copilul masoara 30 cm si cantareste 650 g. Unghiile incep sa impinga. Cele de la mana apar inaintea celor de la picioare. Culoarea ochilor la acet moment este albastru. Plamanii continua sa se dezvolte.

De stiut

Este momentul sa incepi sa intocmesti o lista cu lucrurile ce iti vor fi necesare pentru venirea pe lume a bebelusului. Daca ai contractii, nu te speria, dar informeaza-ti si medicul despre acest aspect.

Primii stimuli

In jurul celei de-a 24-a saptamani, fetusul incepe sa perceapa primii stimuli din lumea exterioara. Aproape toate organele senzoriale (auzul, gustul, mirosul, atingerile) sunt deja mature. Aceasta etapa este esentiala pentru ca bebele tau incepe sa interpreteze lumea, sa interactioneze, sa exploreze, sa invete, chiar daca este inca in mediul intrauterin. Micutul se familiarizeaza intai cu mirosurile mamei sale (cum este cel al laptelui) prin intermediul lichidului amniotic. Daca ii place, acest miros il va incuraja sa il manance dupa ce se va naste. Singurul simt al fetusului ce nu poate fi inca utilizat este cel vizual. Poate percepe lumina puternica precum este cea a soarelui. Poate deschide si inchide ochii si astfel incepe sa clipeasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here