Adesea, perioada sarcinii ridica multe probleme medicilor, deoarece tratarea diverselor tulburari, fie ele specifice pentru gravide, fie nespecifice, aduce si unele riscuri pentru fat.
Medicina traditionala chineza ofera numeroase solutii pentru majoritatea problemelor cu care se confrunta femeile insarcinate. Cele mai multe gravide traiesc, macar din cand in cand, experienta senzatiilor de greata din perioada primei luni de sarcina. De altfel, acesta este chiar unul din primele semne care atesta prezenta acesteia. Clar este ca un mare numar de retete traditionale chinezesti se refera la nu mai putin traditionala „greata de dimineata“ (desigur, nu este vorba de senzatia de dupa un chef cu mult alcool!…). Exista remedii usor de preparat. Se taie 3-4 lamai – curatate de coaja – in felii groase de 2-3 cm. Se pun intr-o tigaie smaltuita, nu prea mare, se adauga si 200 g zahar, se amesteca bine si se lasa la macerat timp de 12 ore. Apoi, se incalzeste amestecul pe foc mic, timp de 10 minute, pana se evapora sucul. Se administreaza cate 1-2 lingurite (5-10 g) de lamaie uscata ori de cate ori apare senzatia de greata. O alta reteta se bazeaza pe suc de kiwi si ghimber proaspat. La aceasta se foloseste o panza de bumbac, pentru a stoarce un fruct kiwi decojit si, apoi, 10 g (cam 2 lingurite) de ghimber proaspat, dat prin razatoare. Amestecul de sucuri se consuma zilnic, dimineata si seara. Aceasta reteta este modernizata, deoarece kiwi a patruns in China abia de 150 ani.
Perele vindeca tusea
Unele femei sufera de o tuse persistenta, in timpul sarcinii. Motivul este legat de cresterea fatului, care determina o presiune asupra diafragmei abdominale si, astfel, o iritare a hilurilor inferioare pulmonare. Asa apare senzatia acuta de a tusi. Conform medicinii traditionale chinezesti, acest fenomen se intampla numai la femeile care au un deficit de energie de tip Yin. In timpul sarcinii, energia vitala – numita qi, se citeste „ci“ – si sangele se concentreaza in mod deosebit in jurul uterului, reducand astfel necesarul din partea superioara a corpului. Plamanii si caile bronhiilor sunt slab hranite si devin susceptibile la cea mai mica iritatie. Pentru a corecta acest neajuns, gravida ar trebui sa consume mai multe alimente care sa-i fortifice qi-ul si Yin-ul. Un mic dejun gustos, care sa le contina pe amandoua, ar putea fi cel pe baza de pere. Se taie in bucatele 2 pere de marime medie si se pun intr-o oala mica, impreuna cu 500 ml apa si o lingura de zahar brun. Se aduce la fierbere la foc iute, apoi se mai lasa pe foc mic inca 20 minute. Se bea zeama si se mananca si perele, in fiecare dimineata.
INTREBAREA LUNII
Exista solutii in medicina traditionala chineza prin care pot fi inlaturate durerile abdominale?
Teoria chineza spune ca fenomenul este cauzat de stagnarea qi-ului in uter si din pricina unei circulatii sanguine defectuoase in restul abdomenului. Se recomanda dovleac cu orez, adica un terci consistent din 100 g pulpa de dovleac, 2 linguri de orez, 4 lingurite zahar brun si 750 ml apa, care se fierb pe foc mic, 20 minute. Se consuma de doua ori pe zi.