Nu este intotdeauna simplu sa-ti gasesti cea mai confortabila pozitie de somn in timpul sarcinii, iar acest lucru se intampla in primul rand datorita abdomenului, mereu in crestere. Confortabil sau nu, specialistii sunt de parere ca doar anumite pozitii de somn sunt sanatoase pentru tine si pentru bebelusul din burtica.
In timpul sarcinii, organismul unei femei trece prin nenumarate schimbari, de la cele hormonale si pana la cele fizice. Burtica din ce in ce mai mare, durerile de spate, arsurile gastro-esofagiene, insomnia si dificultatile respiratorii sunt doar cateva dintre problemele care nu-ti vor da pace nici pe timpul noptii, cand ar trebui sa te odihnesti. De aceea, ar trebui sa retii cateva mici sfaturi despre care dintre pozitiile din timpul noptii sunt cele mai bune pentru tine si micutul pe care il porti in pantec si cum sa te simti cat mai confortabil cu putinta atunci cand vrei sa profiti de odihna atat de necesara.
Pe partea stanga sau pe partea dreapta?
Specialistii sunt de parere ca cea mai buna pozitie de somn pentru tine si bebelusul tau este aceea in care stai intinsa pe partea stanga. Explicatia este pur anatomica. Pe masura ce fatul creste, abdomenul tau trebuie sa cuprinda uterul, care se afla si el in proces de expansiune. Daca vei sta pe partea dreapta, uterul se va rezema pe vena cava inferioara, principala vena pozitionata in partea dreapta a coloanei vertebrale, care alimenteaza cu sange jumatatea inferioara a corpului. Daca aceasta vena este comprimata (imagineaza-ti ca pasesti peste un furtun de gradina) tranzitul de sange catre inima este obstructionat, iar drenajul jumatatii inferioare a corpului devine mai lent. Acest lucru poate fi responsabil de umflarea gleznelor si a picioarelor, dar si de aparitia hemoroizilor.
Mai mult decat atat, din cauza faptului ca fluxul de sange este incetinit, se poate instala hipotensiunea (scaderea tensiunii arter ale) ceea ce poate avea ca rezultat diminuarea oxigenarii uterului, placentei si, implicit, a bebelusului. Uneori, instalarea hipotensiunii este evidenta in timpul ecografiei, cand viitoarea mami ca trebuie sa se intinda pe spate pentru examenul cu ultrasunete. Hipotensiunea se manifesta in primul rand prin ameteala acompaniata de usoare dureri de cap.
Toate acestea vor face din dormitul pe spate, in al treilea trimestru de sarcina, cea mai grea pozitie posibila pentru sanatatea ta si a copilului tau. Dormitul pe partea dreapta este mai bun decat dormitul pe spate, insa toti specialistii sunt de parere ca dormitul pe partea stanga este cel mai indicat.
La inceputul sarcinii se poate si pe burta?
Marimea uterului reprezinta factorul decisiv pentru comprimarea sau nu a venei cave sau pentru incomodarea fatului pe care il porti in pantec. La inceputul sarcinii, specialistii sunt de parere ca orice pozitie de somn este buna pentru a te odihni in liniste, fara sa te gan desti ca ai putea sa faci rau cuiva. Pana in a 12-a saptamana de sarcina, uterul nu poate fi considerat un organ abdominal, ceea ce inseamna ca este suficient de mic incat sa nu-ti creeze niciun fel de disconfort. Pe masura ce sarcina inainteaza in varsta, tu singura vei cauta sa schimbi pozitia in care dormi si ar fi bine sa incepi sa te acomodezi cu dormitul pe partea stanga. Iar spre sfarsitul sarcinii, retine ca pozitia de somn cea mai dificila, atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau, este aceea in care dormi intinsa pe spate.
Cu toate acestea, pentru multe femei, dormitul intr-o parte este o pozitie inconfortabila, care nu ofera odihna atat de necesara. In acest caz, nu poti face altceva decat sa incerci sa-ti creezi singura confortul cu ajutorul multor perne. Incepe prin a te aseza pe o parte, de preferat partea stanga. Apoi indeasa-ti o perna sub cap, una sub burtica, inca una intre genunchi si, daca ai chef, poti strange o alta perna in brate. S-ar putea sa simti nevoia a inca unei perne la spatele tau. La sfarsit, vei sta ca pe un norisor de puf. Aceste perne te vor ajuta sa-ti sustii corpul, chiar si spre sfarsitul celor noua luni de graviditate. Probabil ca in timpul somnului te vei rasuci de pe o parte pe alta, insa in momentul in care te vei trezi, ar fi bine sa-ti rearanjezi patutul de perne. Foarte curand te vei obisnui cu aceasta pozitie si nu o vei mai percepe ca pe o corvoada.