La restaurant cu copilul? Da, se poate!

Aparitia copilului in viata voastra aduce cu sine si cateva schimbari. Ei bine, recunosc, mai mult de cateva. Dar in momentul in care incerci sa le transformi in ceva pozitiv, parca lucrurile nu mai sunt chiar atat de complicate sau cel putin, poti gasi solutii cum sa le gestionezi. De exemplu, iti doresti sa iesi la restaurant cu copilul? Da, se poate! Uite cateva idei, tipsuri, sfaturi care te-ar putea ajuta.

Citeste si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

Cauta localuri “child-friendly” (“prietenoase cu copiii”)

Sau care accepta sa aiba si clienti mai mici, mai curiosi, mai galagiosi, dar in acelasi timp, mai interesanti si mai draguti. Sunt localuri care au scaune speciale pentru copiii mici, reglabile sau fixe, cu masuta, suport pentru picioare, centuri pentru a fixa copilul, unele au si jucarii. Pentru copiii mai mari exista localuri care ofera perne speciale ce se pun pe scaune, pentru a le face sederea copiilor ceva mai confortabila. Poti face rezervare din timp, si astfel afli si ce alte beneficii pentru copii ofera aceste restaurante.

Exista localuri care au pregatite pentru micutii clienti, mai mari de doi ani, carti sau fise de lucru pe care copiii sa le coloreze. Unele restaurante au locuri de joaca amenajate special pentru a-i distra pe cei mici (cu masute, scaunele si cateva carti cu imagini captivante sau jucarii, pana la saltele mici de joaca pentru bebelusi).

Daca ai un bebelus si alaptezi, asigura-te ca localul accepta sa poti alapta „in public” sau poate ca au un loc amenajat de genul “mama si copilul”, unde iti poti alapta sau schimba copilul.

Citeste si: Mami, am 3 ani! Hai sa-ti arat ce pot face!

Povesteste-i despre cum o sa fie acolo si ce o sa faceti

Pregateste-l de acasa, spune-i ca o sa fie o experienta interesanta unde va vedea mai multi oameni, poate chiar si copii, explica-i ca toti merg acolo pentru a se bucura de un pranz sau o cina gustoasa. In plus, poate fi si distractiv sa descoperi jucarii, creioane, carti sau alte obiecte noi. Si sa si mananci ceva gustos!

Asigura-te ca nu e obosit sau ca nu ii este prea foame

Oricat de interesant ar fi la acel local sau oricat de multe feluri gustoase ar avea, daca e copilul obosit, atunci probabilitatea ca sa aveti o experienta interesanta si frumoasa poate sa se diminueze. Considerabil.

Multe episoade lacrimogene sau crize de furie pot porni de la o simpla nevoie: copilului ii este foarte foame. Indicat ar fi sa nu-i fie nici prea foame. Poate o gustare mica inainte de a va porni la local ar fi o idee buna? Sau sa ai ceva pregatit la tine pentru acea perioada in care asteptati sa comandati sau chiar pana vine mancarea comandata?

Alegeti mancarea impreuna!

Unele localuri au un meniu destinat micutilor clienti si atunci alegerea ar fi mult mai usoara. In cazul in care localul nu ofera mancare speciala pentru copii, alege si propune-i feluri preparate cat mai simplu, care sa contina cat mai putine “amestecuri” de alimente si de gusturi. Poate pentru tine Shakshouka cu rosii si ardei, risotto cu dovleac si gorgonzola, jambalaya cu pui si carnati chorizo suna foarte apetisant, in timp ce pentru copilul tau bruschetele cu rosii si busuioc sau cascaval sunt o descoperire fantastica! Sa nu razi… mi s-a intamplat! Intreaba copilul ce ar prefera, dintre cateva feluri de mancare. Enumera-le si poti sa-i oferi sugestii, daca il vezi debusolat.

In plus, poti cere si opinia chelnerului sau ii poti da cateva indicatii despre cum ai dori sa fie preparata mancarea pentru puiul tau. Fii dragut, exista suficienti chelneri amabili care iti pot recomanda feluri de mancare sau care te pot ajuta sa alegi mancarea potrivita pentru copilul tau.

“Surprize – surprize”

Chiar daca ati ales impreuna mancarea si asteapta cu nerabdare sa vina farfuria lui cu “bunatati” culinare, pregateste-te sa vezi degetele curioase si prin farfuria ta. Sau a lui tati. Lasa-l sa-si satisfaca pofta, atata timp cat e vorba despre mancare sanatoasa sau despre o portie mica din ceva ce in mod obisnuit nu mananca (nu ma refer la mancaruri ce contin alcool, cu potentiali alergeni sau cu gusturi mult prea intense pentru copil: prea picant, prea sarat, prea amar etc). In cazul unui copil mai mic, inlatura tacamurile, paharele sau orice obiect care ar putea fi periculos pentru el.

Echipeaza-te!

Gandeste ca un adevarat strateg: de ce ar avea nevoie copilul odata ajuns acolo? Poate de baveta pe care sa i-o pui copilului, deasupra hainutei, sa nu se murdareasca, apa in sticluta lui preferata, poate lingurita cu Elsa, cateva jucarii, o carte cu activitati, creioane etc. In cazul bebelusului s-ar putea “echipamentul” sa fie mai mare: scutece, schimburi in plus, servetele umede, esarfa pentru alaptat, sticluta cu formula etc.

Despre bunele maniere

Fii amabil. Cu cei prezenti la masa. Cu copilul. Chelnerul. Incurajeaza-ti copilul sa-si exprime si el emotiile sau parerea fata de mancare. Daca esti relaxat, copilul te va imita. Daca esti stresat, ghici ce se va intampla?

Iti doresc pofta buna si sa ai o experienta minunata alaturi de copilul tau. Da, chiar si la restaurant.

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa te intereseze si: Oana Stoianovici, coach transformational: “Este firesc ca o femeie sa fie mai mult decat doar mama!”

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here