O sarcina cu greutate… normala. Cum se distribuie kilogramele?

Fotografie creată de Jonas Kakaroto, de la Pexels

Una dintre dorintele femeilor este aceea de avea o silueta frumoasa si atragatoare pe care toate hainele vin ca turnate. Dar odata cu decizia de a avea un copil si de a duce o sarcina femeia ar trebui sa inteleaga si sa accepte ca vor avea loc unele schimbari in organismul ei. Acestea insa nu inseamna ca nu va mai putea reveni niciodata la silueta dinainte, doar ca este esential sa aiba asteptari cat mai realiste. 

Inca din primele luni de sarcina, iti pui problema kilogramelor in plus si te intrebi ce sa faci, ce sa mananci, cum sa actionezi pentru a nu pune sanatatea bebelusului in pericol, dar pastrand totusi limitele unei greutati apropiate de normal.

Femeia insarcinata trebuie sa tina cont atat de necesitatile nutritionale, pentru a-si mentine corpul in forma, cat si de nevoile fatului care creste. In consecinta, mesele trebuie sa fie mai bogate din punct de vedere energetic si nutritional, dar fara sa insemne ca trebuie sa intreci masura si sa mananci cat pentru doi. Dar care este normalul? De regula, specialistii spun ca spre sfarsitul sarcinii este normal ca femeia sa aiba in plus intre 11 si 16 kg fata de greutatea pe care o avea inainte de a ramane insarcinata (in cazul in care astepti un singur copilas).

Situatia variaza de la o femeie la alta. De regula, se inregistreaza cresteri nesemnificative in primul trimestru de sarcina si apoi cresteri de circa jumatate de kilogram pe saptamana in al doilea si al treilea trimestru de sarcina. Luarea in greutate progresiv si constant nu afecteaza organismul femeii, ci asigura conditii optime pentru dezvoltarea normala a sarcinii, aceasta producandu-se tocmai datorita schimbarilor din organism. Gasim in literatura de specialitate o serie de date privind distribuirea kilogramelor in timpul sarcinii, care explica cresterea in greutate si care pot servi drept ghid orientativ pentru o viitoare mamica.

Iata un exemplu aproximativ de distributie a kilogramelor in plus in timpul sarcinii:

Copilul: 3,2 kg – 3,4 kg.
Placenta: 560 g – 650 g.
Lichidul amniotic: 900 g – 1 kg.
Uterul: 900 g – 1 kg.
Sanii: 680 g – 1 kg.
Cresterea volumului sanguin: 1,7 kg.
Rezerve de proteine si grasimi: 1,8 kg.
Fluide: 1,7 kg.
***Pentru o sarcina sanatoasa, insa, este imperios necesar sa fie consultat medicul ginecolog.

Cate kilograme In plus?

Cresterea in greutate si nevoia suplimentara de energie depind de nivelul indicelui masei corporale (IMC) pe care femeia il are inainte de a ramane insarcinata. Se evalueaza deci daca viitoarea mama are o greutate normala, este subponderala sau supraponderala. Indicele de masa corporala sau Indicele lui Quetelet se calculeaza impartind greutatea (in kg) la patratul inaltimii (in metri). Se considera ca ai greutate normala daca IMC este intre 18,5 si 25. Aceasta se datoreaza probabil unor obiceiuri alimentare sanatoase si unui organism cu zestre genetica buna. In timpul sarcinii, poti lua in greutate intre 11,4 si 16 kg. O alimentatie variata si echilibrata este ideala pentru a mentine in standarde greutatea corpului tau in timpul sarcinii. Daca IMC este mai mic de 18,5, esti mai slabuta si aici intervine intrebarea daca esti asa pentru ca esti adepta dietelor alimentare. Lipsirea organismului de substante nutritive afecteaza atat organismul tau, cat mai ales organismul micutului din burtica. In aceste conditii, este bine sa consulti, pe langa medicul ginecolog care iti urmareste sarcina, si un medic nutritionist, pentru a stabili un regim alimentar in concordanta cu nevoile tale.

Specialistii spun ca numarul de kilograme pe care ai putea sa le acumulezi in mod normal in timpul celor 9 luni de sarcina este intre 11 si chiar 18 kg. Acest lucru nu trebuie insa sa te sperie. Un regim alimentar echilibrat atat pe timpul sarcinii, cat si dupa nastere te va ajuta sa scapi de kilogramele in plus in cateva luni dupa nastere. In conditiile in care indicele de masa corporala pe care l-ai calculat se incadreaza intre 25 si 30 inseamna ca te incadrezi in categoria persoanelor supraponderale. Si in acest caz ar fi foarte indicat sa consulti si un medic nutritionist, pentru stabilirea unui regim si a unor reguli alimentare.

Cel mai indicat ar fi fost sa pierzi cateva kilograme inainte de a te hotari sa ai un copil, insa un regim strict de slabit chiar inainte de a ramane insarcinata nu este indicat de regula, intrucat poate provoca carente grave de substante nutritive. Potrivit standardelor, in timpul sarcinii o femeie

supraponderala ar trebui sa ia in greutate intre 7 si 11,5 kg. Este utila colaborarea cu un nutritionist cu care sa alcatuiesti un meniu in functie de nevoile organismului si obiceiurile tale. Femeile supraponderale pot suferi de hipertensiune, fapt care poate duce, printre altele, la un diabet gestational pe perioada sarcinii.

Medicul te sfatuieste

Medicul ginecolog care iti urmareste sarcina este cel mai in masura sa evalueze starea ta de sanatate si sarcina si sa iti dea sfaturi in privinta pastrarii greutatii in limite normale. (Normale din punctul de vedere al cazului tau in mod particular.) Si asta pentru ca totul depinde de greutatea pe care o ai initial, de modul tau de viata, de activitatea fizica in timpul lunilor de gestatie, de obiceiurile alimentare si eventualele boli.

In primele 4 luni de sarcina, embrionul nu creste foarte mult. Organismul tau insa retine proteine si lipide necesare fatului in urmatoarele luni, care vor completa substantele nutritive din alimentatia ta. Femeile care la inceputul sarcinii sunt subponderale au nevoie de o cantitate de energie superioara fata de femeile care au o greutate normala sau sunt supraponderale.

Copilul are nevoie de proteine, glucide si lipide pentru a creste si acestea nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Ele trebuie insa dozate in mod echilibrat. Alimentatia in cele 40 de saptamani de sarcina trebuie sa fie mai bogata in calorii. In primele luni de sarcina este indicata o suplimentare fata de cantitatea obisnuita cu circa 100 de calorii pe zi. In ultimele luni de sarcina, este indicata o creste cu 200-250 calorii. In functie de greutatea initiala, ratia zilnica trebuie sa se afle intre 1.800 si 2.600 de calorii pe zi. Daca esti fericita purtatoare a unei sarcini gemelare sau ai in burtica tripleti, cresterile in greutate vor fi cu siguranta mai mari si trebuie sa consulti medicul in privinta conditiilor normale in aceasta situatie.

Parametrii de crestere in greutate in raport cu indicele de masa corporala inainte de sarcina.

Greutate                             Indice de masa corporala               Crestere in greutate
Normala                                        Intre 18,5 si 25                       Intre 11,4 si 16 kg
Sub normal                                   Mai mic de 18,5                     Intre 12,5 si 18 kg
Peste normal                                 Intre 25 si 30                          Intre 7 si 11,5 kg
Obezitate                                       Peste 30                                7 kg

SFAT SUPERBEBE

In timpul sarcinii, viitoarea mama nu trebuie sa manance cat pentru doi, insa trebuie sa manance de doua ori mai calitativ si mai sanatos.

Mesele trebuie sa fie mai bogate din punct de vedere energetic si nutritional, fara a intrece masura cu o alimentatie exagerata care ar putea dauna sarcinii si nasterii.

Cele trei reguli de aur pentru o alimentatie corecta in sarcina sunt valabile in orice moment al vietii: o dieta echilibrata, alegerea unor alimente variate si mancaruri gatite in modul cel mai simplu posibil.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here