La sfarsitul anului trecut, s-a inaugurat la Bucuresti prima maternitate privata din Romania unde ca metoda alternativa de diminuare a durerilor din travaliu, se foloseste printre altele, nasterea in apa.
Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Regina Maria ofera viitoarelor mame o lista de servicii la standarde europene si pune la dispozitia lor o echipa de medici profesionisti, maternitatea functionand sub egida Centrului Medical Unirea, un renume in sistemul de sanatate din Romania. Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Regina Maria ofera programe concepute pe grupe de patologie axate pe: consultatia adolescentei, planificare familiala, investigatii hormonale, infertilitate, patologia menopauzei, uroginecologie si pachete de depistare precoce a cancerului genital.
Viitoarele mame pot alege nasterea propriu-zisa in maternitatea CMU sau pachetul All Inclusive, care cuprinde analize si investigatii de urmarire a sarcinii din perioada anterioara nasterii. Maternitatea CMU detine una dintre cele mai competitive echipe formata din 30 de angajați, personal medical și specialiști, precum și de un numar de 17 medici reputați in obstetrica și ginecologie, care colaboreaza cu aceasta clinica.
Cu o investitie estimata la aproximativ 5,5 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro au fost investiti numai pentru echipamentele medicale, Maternitatea Regina Maria, pune la dispozitia pacientelor 22 rezerve in care vor sta mama, nou-nascutul si, eventual insotitorul acestora, 2 sali de nastere, 2 sali de interventii chirurgicale, sala de nastere in apa, sala de gimnastica prenatala, camera de garda si sali de consultatii.
Beneficiile nasterii in apa
Nasterea in apa se incadreaza intr-un concept mai larg de conduita in timpul travaliului cu interventie minima si numai la nevoie, asa-zisa „atitudine naturista”. Pentru mama are un efect relaxat asupra muschilor si articulatiilor in perceperea mai redusa a durerilor de nastere. Pentru fat are loc trecerea graduala si deci mai putin traumatica de la mediul intrauterin (de asemenea acvatic) la mediul extrauterin (aer).
Specialistii sunt de parere ca principalul beneficiu al nasterii in apa este este de natura emotionala, ceea ce inseamna ca duce la consolidarea relatiei dintre mama si bebelus. Ce inseamna de fapt si cum decurge o nastere in apa, sunt intrebari la care doar medicii ne-au putut raspunde. In cadrul Maternitatii Regina Maria, dupa eliminarea contraindicatiilor, pacienta are acces in apa in oricare moment, dupa declansarea contractiilor, in primul rand cu scopul de a pregati perioada activa a travaliului, care incepe la 3-4 centimetri dilatatie a colului uterin.
Ulterior, se va goli intestinul cu ajutorul unei clisme si printr-o alimentatie anterioara saraca in reziduuri. Perioada de stat in apa ar trebui limitata la 1-2 ore cu pauze de 15-30 de minute. In perioada activa a travaliului – oricand de la 3-4 centimetri dilatatie a colului uterin se va sta in apa intr-o pozitie semiculcata sau pe sezand. Urmarirea starii fatului se realizeaza printr-un sistem special de ascultare a batailor cordului fetal sincron cu inregistrarea contractiilor uterine (cardiotocografie externa) dar „la distanta” cu electrozi speciali pentru inertie si „la distanta” = telemetrie (fara cabluri).
Se prefera ruperea spontana a membranelor, iar daca este totusi nevoie de interventie, aceasta se efectueaza cat mai tarziu posibil. Momentul expulziei se petrece in apa, iar prin tehnici adecvate se va urmari ca perineul sa nu se rupa, se executa eventual o ruptura unica. Epiziotomia nu este de principiu contraindicata, dar se urmareste evitarea unor incizii perineale mari.
Nou nascutul poate ramane in apa minute bune, dar accidental sau voit, scoaterea fetei (nas, gura) din apa trebuie sa fie definitiva si ulterior nu mai este permisa re-imersia. Expulsia placentei si eventuala sutura a leziunilor perineale are loc pe masa normala de nastere.
Trebuie mentionat ca pentru a beneficia de nasterea in apa, pacienta trebuie sa urmeze cursuri de pregatire a nasterii, eventual gimnastica. O discutie lamuritoare cu 2-3 saptamani inaintea termenului de nastere cu medicul/moasa implicate in nastere. Vorbim de asemenea despre o pregatire psihologica si despre eventuale metode alternative (homeopatie/acupunctura) de pregatire anasterii.
Nu trebuie sa uitam nici de faptul ca in urma unei nasteri in apa, recuperarea este mult mai rapida, externarea putand fi posibila in termen de 24 de ore de la nastere, in cazul in care nu apar nici un fel de complicatii.
Pretul unei nasteri variaza intre 1880 si 3000 de euro in functie de tipul nasterii (naturala sau prin cezariana) si de medicul ginecolog care va asista la nastere.
Sfat: In urma nasterii in apa, dupa taierea cordonului ombilical, bebelusul e pus in contact cu pielea mamei. Are loc examinarea medicului neonatolog. Urmarirea are loc cateva ore, timp in care i se recolteaza sange. Este predat mamei pentru alaptare si rooming-in.