Psihoterapia pentru copii, o ”joaca” foarte serioasa

Au nevoie copiii de terapie sau doar parintii? Este adevarat ca orice terapie este axata pe intreg sistemul familial. Insa de multe ori este necesar sa se lucreze si cu copilul. Acest lucru este inconfortabil pentru unii psihologi, si atunci tind sa se refugieze in ideea ca “doar parintii ar avea nevoie”. Dar psihoterapia pentru copii este, de fapt, o ”joaca” foarte serioasa. Mai multe detalii pe acest subiect ne ofera Alexandra Pantea, psiholog specializat in terapia copiilor mici.

Pentru a face terapie cu copiii, este nevoie de o adaptare a metodelor.

„Asa cum pentru adult limbajul principal este cuvantul – foarte multe terapii pentru adulti fiind verbale -, pentru copil limbajul principal este jocul. Si atunci este nevoie de o metoda, de o terapie care sa ajute copilul sa-si aduca conflictele in spatiul jocului, adica in metafora, in simboluri. Sa le proceseze, sa le aseze, sa le reaseze, sa le restructureze.” Acest tip de terapie este terapia prin joc.

Vezi si Alimentatia si principalii nutrienti pentru sustinerea imunitatii

„Sunt cazuri in care copiii au trecut printr-o trauma. De exemplu, am lucrat cu copii care au fost internati in spitale perioade lungi de timp si au suferit operatii complicate la varste mici”, afirma Alexandra Pantea, psiholog specializat in terapia copiilor mici.

Alexandra sustine ca este firesc ca terapie sa faca cel care a suferit trauma in mod direct. ”Sigur ca si parintele va primi consiliere si sprijin pe parcursul intregului proces terapeutic. De exemplu, pentru parinte este important sa inteleaga ca este benefic sa lase copilul sa se exprime, sa scoata furia, durerea. Insa este foarte clar ca de ajutor are nevoie in mod direct si acel copil care a trecut printr-o experienta traumatica”, a adaugat psihologul.

Terapia pentru copii nu se reduce doar la astfel de situatii. Alte aplicatii ale acesteia mai pot consta, pur si simplu, intr-un ajutor in dezvoltare.

”De exemplu, atunci cand este vorba despre un copil care este dezvoltat inegal. Sunt copii care se dezvolta foarte repede in plan cognitiv, in schimb aria emotionala si cea sociala raman in urma. Mai sunt copiii care au dificultati de integrare senzoriala; de exemplu, nu suporta zgomotele sau atingerea anumitor tipuri de materiale, texturi, etc. Dezvoltarea oricarei arii poate fi stimulata prin joc”, este de parere Alexandra Pantea.

In concluzie, iata care ar fi cateva tipuri de situatii care terapia este utila pentru copii

  • dezvoltare inegala (daca are de recuperat o arie de dezvoltare)
  • depasirea unui soc emotional, a unei traume, astfel incat sa isi recupereze starea de bine interioara si sa poata sa mearga mai departe
  • situatii in care atasamentul fata de mama sau alti membri ai familiei este nesigur, si este nevoie de imbunatatirea relatiilor familiale (subiect detaliat in urmatoarele articole).

Vezi si Alergiile – cauze psiho-emotionale?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here